Arabische revolutie in Sudan?

Afgelopen week protesteerden steeds meer Sudanese inwoners tegen het huidige regime van president Bashir en zijn NCP partij. De protesten begonnen met enkele honderden studenten die zich bij de universiteit van Khartoum verzamelde, leuzen riepen en uiteindelijk met traangas uit elkaar gedreven werden.

Deze studenten komen in opstand tegen bezuinigingmaatregelen, het duurder worden van vervoer en het terugdraaien van brandstofsubsidies. Tijdens de protesten is de doelstelling uitgebreid tot het omver werpen van het huidige regime. Dit regime reageert hierop met hevige repressie op demonstranten en journalisten.

Op Twitter wordt de oppositie opgeroepen om niet langer te onderhandelen en zich aan te sluiten bij de ‘Sudanese Revolutie’. De bezuinigingsmaatregelen worden genoemd als aanleiding voor de protesten, maar niet als enige reden. Eveneens op Twitter wordt de algemene ontevredenheid met het regime geuit:

“I can’t wait for the revolution taking place on twitter to extend to the streets. We would be NCP-free in a matter of hours. #SudanRevolts

Op internet wordt al hoopvol gerefereerd aan de Arabische lente. Media-aandacht blijft uit, ondanks drie opeenvolgende dagen van protest. In Sudaneese kranten is niks te lezen en de televisie wijkt ook niet af van de gebruikelijke onderwerpen. Demonstranten vrezen dat hun Sudanees Revolutie hierdoor niet de steun kan krijgen die het verdient.

De protesten hebben nog niet de intensiviteit die in andere Noord-Afrikaanse landen tot omverwerping van regeringen heeft geleid maar het aantal demonstranten groeit. Ondertussen wordt er een grote algemene demonstratie voorbereid op 30 juni die daar misschien verandering in gaat brengen.