Amsterdamse studenten kraken parkeerplaatsen n.a.v. fietsparkeerverbod

Vanochtend heeft Ons kritisch alternatief een aantal parkeerplaatsen aan het Singel gekraakt, zodat de fietschaos die bij het P.C. Hoofthuis is ontstaan naar aanleiding van het fietsparkeerverbod aan de Spuistraat wordt verholpen. Lees hieronder het hele verhaal van Ons’er Joris van Wouden.

“Aanstaande koning beperkt toegankelijkheid hoger onderwijs” kopte ik vorige week nog op de muurkrant van de FSR Fgw in reactie op de aangekondigde ontruiming van alle fietsen rondom geesteswetenschappelijke UvA-locaties het Bungehuis en PC Hoofthuis. Vanaf 22 april zouden, volgens de gele waarschuwingsborden, alle fietsen worden verwijderd die aan de Spuistraat-kant van de gebouwen staan in verband met de kroning van Willem-Alexander, die notabene pas op de 30ste plaats vindt.

De studenten kregen van het faculteitsbestuur een mailtje over de aankomende grootschalige fietsendiefstal, maar het was al te laat. Maandagochtend werden tientallen fietsen uit de rekken geknipt en in de middag kwamen de ambtenaren doodleuk weer terug om de fietsen op te halen van de studenten waarvan de colleges later begonnen. Gedurende twee dagen hebben zij meer dan honderd fietsen voor de panden weggesloopt. De laatste paar dagen is de situatie aan de achterkant van de gebouwen steeds schrijnender geworden, waar studenten hun fietsen maar dumpen, waardoor de straat langs het Singel overvol staat en het voor voetgangers gevaarlijke situaties oplevert.

Ons kritisch alternatief betreurt het dat we niet eerder gehandeld hebben, in onze naïviteit hoopten wij dat de overheid tevreden zou zijn met slechts het verwijderen van de wrakken; de fietsen die niet meer gebruikt worden. Echter zij bleek een stuk venijniger en geheel onbekend met het feit dat hier de grootste faculteit van Amsterdam schuilgaat, waardoor een grote hoeveelheid studenten nu zonder vervoer zit. Voor Ons was de maat halverwege de week vol daarom hebben wij besloten voor de laatste twee college dagen enkele parkeerplekken langs de gracht in te ruimen als fietsplek. Ook zullen wij de taak van de UvA overnemen en studenten vertellen waar zij wél hun fiets neer kunnen zetten, mochten zij nog naar huis willen fietsen na het college. Ons kritisch alternatief vraagt zich überhaupt af waar het optreden van de UvA blijft. Rond het Binnengasthuisterrein lopen dagelijks Melkertmedewerkers rond die controleren of studenten hun fietsen wel netjes binnen de rekken zetten; de zogenaamde fietsencoaches. Als het bestuur deze coaches hierheen had gehaald, hadden er nu niet zoveel studenten zonder fiets gezeten en haalden de fietscoaches meer uit hun werk. Dat is twee vliegen in een klap, toch? Maar goed efficiëntiedenken is nooit mijn sterkste punt geweest.

UPDATE: Inmiddels heeft Ons contact gehad met het Stadsdeel Centrum, die enthousiast is over onze actie. De gekraakte parkeerplaatsen blijven beschikbaar voor fietsen tot maandag 29 april om 22.00 uur. Op dat tijdstip moeten alle fietsen op de autoparkeerplaatsen verwijderd zijn. De mensen van het stadsdeel hebben onze lintjes ook extra mooi gespannen, waarvoor we ze hartelijk danken.

UPDATE II: Lees wat het Parool, AT5 en Amsterdam Dichtbij schrijven over onze actie, en kijk daarnaast naar AT5 nieuws vanavond, en luister dan ook naar de NOS-radio.

ONS Kritisch Alternatief