Alweer zware mishandeling in detentie centrum Rotterdam

UPDATE, 11.37: Vanmorgen omstreeks 09.00 uur heeft de arts meneer Bah bezocht. “Hij is zwaar mishandeld”, zegt ze. “Hij heeft een dikke buil op zijn hoofd, een snede in zijn rechterwang en een op zijn voorhoofd, veroorzaakt door een pen die de bewaker gebruikte. Hij heeft bloeduitstortingen op zijn voorhoofd en slaap.” Justitie beweerde dat Bah zelf gewelddadig was, maar volgens de arts is hij zelfs “amper in staat om te lopen”, gezien zijn verzwakte toestand. Sinds vrijdagmiddag 12 uur heeft hij al niets meer gegeten en gedronken. Hij heeft, behalve het bezoek van vanmorgen, nog geen medische zorg gehad.

Bah eist inzage in de beelden van de camera die aan stond in zijn cel tijdens de mishandeling, maar de directeur zegt dat de camera niet aan stond. De arts mocht vanmorgen in Vught, bij het bezoek van Bah, uitdrukkelijk geen foto’s van hem maken. Ze vermoedt dat hij vanmiddag wordt overgebracht naar Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, gezien zijn zwakke gesteldheid.

Vandaag doet de arts aangifte van mishandeling en van obstructie van medische zorg.

De Guineese vluchteling Bah is maandagmorgen voor de tweede keer zwaar mishandeld door een bewaker in detentiecentrum Rotterdam. Omstreeks 17.00 uur is hij overgebracht naar de zwaar beveiligde gevangenis in Vught. Voor zover bekend heeft hij tot op heden geen medische zorg gehad. De vertrouwensarts mocht hem gisteren ook niet bezoeken.

Bah is al vijf dagen in dorststaking; zaterdag werd via Nieuwsuur bekend dat hij eerder in elkaar was geslagen. Tegen zijn vertrouwensarts heeft hij maandagmiddag door de telefoon verteld wat er is gebeurd: “ik kreeg ontbijt voorgeschoteld, maar ik weigerde. Toen sloeg de bewaker me in mijn gezicht en schold hij me uit. Hij ging door het lint en begon me op mijn hoofd te slaan en te schoppen. Andere bewakers moesten hem van mij aftrekken. Ik heb veel hoofdpijn en wonden op mijn hoofd.”

De vertrouwensarts vreest dat hij mogelijk in levensgevaar is. “Hij heeft al vier dagen niet gedronken. Hij is fysiek erg verzwakt. Als je zulke klappen op je hoofd krijgt, kan dat je fataal worden.” Om half zes stond de arts voor de deur bij de gevangenis in Vught om meneer Bah te bezoeken. Om 1 over 6 kwam iemand naar buiten met de mededeling dat vanaf 6 uur geen bezoek meer is toegestaan. De arts heeft geprobeerd aangifte van vermoedelijke mishandeling te doen bij de politie in Den Bosch, maar daar kreeg ze te horen dat ze volgende week terug kon komen. De politie had geen tijd voor een aangifte.

De toestanden binnen de muren van detentiecentrum Rotterdam zijn afgrijselijk. Intimidatie, bedreigingen, de isoleercel, verschillende vormen van mishandeling en het ontbreken van medische zorg: de directie schuwt geen enkel middel om de honger- en dorststaking van de vluchtelingen de kop in te drukken. Zaterdag werd bekend dat minstens negen vluchtelingen fysiek zijn mishandeld door bewakers. Eerder werd dorststaker Nessar gemarteld door hem slaap te onthouden in een ijskoude cel; verschillende mensen zijn in de isoleercel gegooid. Nu het detentiecentrum zelfs knokploegen loslaat op de opgesloten vluchtelingen, rijst de vraag hoe ver de directie nog wil gaan. Als deze lijn van repressie wordt doorgezet, is het slechts een kwestie van tijd voordat de eerste dode gaat vallen.

De reden waarom de vluchtelingen zijn gestopt met eten en/of drinken, is nog steeds heel simpel: ze willen vrijheid en bescherming en ze willen niet meer als crimineel behandeld worden. Het is duidelijk wat er met je gebeurt in dit land als je voor je rechten opkomt.solidariteit