Sympathisanten actiegroep “Recht op Bestaan!” starten tentenkamp op eilandje Hofvijver

“Vandaag zijn sympathisanten van Recht op Bestaan begonnen het opzetten van een nieuw tentenkamp op het eilandje in de hofvijver, op steenworp afstand van de Tweede Kamer. Als alles goed gaat zullen snel de eerste vluchtelingen het kamp betrekken.

recht op bestaan

Op het moment worden er tenten op gezet en spandoeken opgehangen met teksten als “vluchtelingen eisen mensenrechten” en “stop strafbaarstelling van illegaliteit”. Het tentenkamp zal plaats gaan bieden aan uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar zij vandaan komen omdat het daar bijvoorbeeld te gevaarlijk is of omdat ze simpel weg niet terug kunnen omdat zij bijvoorbeeld niet de juiste papieren hebben.

Eerder protesteerde de vluchtelingen drie maanden lang in een tentenkamp op de Koekamp maar werden daar met veel geweld ontruimd in opdracht van Burgemeester Jozias van Aartsen. Nu verblijven de vluchtelingen in de gekraakte kerk aan de sportlaan die tot het Vluchthuis is omgedoopt.

Maar voor het protest van de vluchtelingen is juist de zichtbaarheid voor de Nederlandse samenleving heel erg belangrijk. Daarom word nu pal naast de Tweede Kamer, midden op de hofvijver een nieuw tentenkamp opgezet.

actiee

Voor dit momentum is gekozen omdat er om 10:00 vandaag een Algemeen Overleg plaatsvind in de Tweede Kamer over vreemdelingenzaken. Hier zal onder andere gesproken worden over de hongerstakers in de detentiecentra in Rotterdam Airport en Schiphol in Amsterdam. Er zal ook een kabinetsreactie worden gegeven op het ACVZ advies wat zegt dat het opsluiten van vluchtelingen niet humaan is.

Ook willen wij dat er over de uitzichtloze situatie word gesproken van de vluchtelingen in het Vluchthuis in Den Haag en de Vluchtflat in Amsterdam. Na al vanaf 2011 actie te voeren voor een oplossing heeft de politiek nog weinig ondernomen en zal het binnenkort twee maanden met reces gaan wat betekent dat de vluchtelingen nog langer in deze uitzichtloze situatie moeten zitten. Wij zullen doorgaan met de acties zolang er geen oplossing is, geen mens is illegaal!”

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=rWEF-RM7xZo&feature=player_embedded

UPDATE: “Tentenkamp hofvijver ontruimt, acties gaan door! Ongeveer 3 uur en een politiemacht van 25 M.E. was nodig om het tentenkamp te ontruimen.

actie hofvijver 3

Op de kade is later nog een vluchteling opgepakt voor baldadigheid omdat deze 2 keer op het raampje van de politieauto klopte, om de arrestanten te begroeten. Daarbij heeft een andere sympathisant de fiets van een agent hard in haar ribben gekregen en is voor controle naar de dokter.

Op het plein vond ook een demonstratie plaats van ongeveer 40 vluchtelingen, een aantal van hen zijn in het Tweede Kamer gebouw om het debat te volgen. Wij zullen doorgaan met de acties zolang er geen oplossing is, geen mens is illegaal!”

actie hofvijver 4

act

Hou de website in de gaten voor meer nieuws: http://rechtopbestaan.nl/

Meer informatie over het asielbeleid; website No Border Netwerk: http://no-border.nl/  & website Deportatie verzet: http://deportatieverzet.nl/