Het verhaal is bekend. Na de crisis van 2008 sloeg Europa het pad in van harde besparingen. De economie nam prompt een nieuwe duik en daar zijn we nog altijd niet van hersteld. In het vooruitzicht van de Europese verkiezingen besloot het Europees Vakverbond nog eens een vuist te maken.
door Christophe Callewaert en Lode Vanoost via dewereldmorgen.be met dank aan globalinfo.nl
Dat lukte. Toen de eerste betogers aankwamen aan het Jubelpark moesten de laatste groepen nog vertrekken aan het Noordstation in Brussel. Volgens de vakbonden waren er 50.000 betogers. Misschien wel de helft daarvan had er een lange bus- of vliegreis voor over om naar hier te komen.
“Europa heeft een nieuwe weg nodig. Een weg die leidt naar investeringen in openbare diensten en onderwijs en die kwaliteitsvolle jobs creëert voor de generatie jongeren die we nu dreigen te verliezen”, zegt Bernadette Segol, algemeen secretaris van het Europees Vakverbond.
In de senaat werd een wetsontwerp goedgekeurd dat de syndicale vrijheden aan banden legt. Maar wie de vakbonden probeert te beteugelen, bereidt in stilte sociale achteruitgang voor. Op 25 mei moeten we links afslaan, weg van het conservatief Europa van het kapitaal”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
“Het besparingsbeleid staat bij veel partijen in het verkiezingsprogramma. Dat zijn niet de politici die wij willen”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. “Wij gaan binnen kort ook actie voeren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Het is mij al opgevallen dat de Duitse vakbonden daar een zeer hard standpunt hebben tegen ingenomen.”
Volgens Olivier Valentin van de liberale vakbond ACLVB bewijst de grote opkomst dat de vakbonden zich niet laten doen.
Uit het Roemeense Constanza is Mitica Osit naar Brussel gereisd met leden van de vakbond van het onderwijzend personeel: “Een onderwijzer in de lagere school verdient nog 250 euro per maand. De gebouwen worden niet meer onderhouden. Wij eisen terug investeringen in het onderwijs. Dat is de toekomst voor onze kinderen.”
Carlos Silva van de Portugese vakbondskoepel UGT kan zich goed aansluiten bij de slogans van andere delegaties in de betoging. “Wij voelen ons gesterkt door de solidariteit die we voelen met onze strijd in Portugal. Vandaag zie ik dat er wel degelijk Europese solidariteit is. Het Europese vrijhandelsverdrag TTIP is zeer gevaarlijk. Hier moeten we gezamenlijk tegen strijden.”
Duitse havenarbeiders, busbestuurders en hospitaalpersoneel zijn er ook bij de betoging, samen met hun vakbond ver.di. Andreas Riedl is woordvoerder van de delegatie: “ Het Europese beleid moet veranderen. Alles gaat maar naar die dunne laag aan de top, de één procent. Het schokt me dat politici hier het Duitse economische model bejubelen. Dat is een sociale ramp. Dat model is gewoon slecht. Dit mag je absoluut niet imiteren. Ik voel me goed bij deze grote betoging, maar hier zouden vandaag in feite 1 miljoen mensen moeten aanwezig zijn.”
Havenarbeiders
Op het einde van de betoging kwam het tot een schermutseling tussen boze havenarbeiders en de politie die Europese wijk probeerden af te schermen.
De havenarbeiders waren met vele honderden uit Antwerpen en Gent gekomen. “Normaal moeten we mensen overtuigen om te betogen, maar deze keer ging het vanzelf”, zegt Frank Moreels van de socialistische transportbond.
“Dat heeft twee redenen: havenbaas en meesterprovocateur Fernand Huts en de uitspraken van eurocommissaris Siim Kallas. Het is eenvoudig: als die twee hun zin krijgen, wordt het statuut van de havenarbeiders ondermijnd. Dan zou in de toekomst ook de bemanning van een schip mogen laden en lossen. Dat is het einde van de havenarbeid en het einde van de veiligheid in de haven”, zegt Moreels.
Bekijk meer foto’s hier