2013 was vierde warmste jaar

In de vele sombere statistieken over opwarming van de aarde springt 2013 er duidelijk uit. Het was het vierde warmste jaar sinds het begin van de satellietmetingen, blijkt uit een nieuwe analyse.

Via DeWereldMorgen.be

Sinds het begin van de satellietmetingen eind jaren zeventig waren alleen 1998, 2010 en 2005 warmer, berekende John Christy, klimaatwetenschapper van de Universiteit van Alabama in het Amerikaanse Huntsville.

2013 wordt gevolgd door 2002, 2009, 2007, 2003, 2006 en 2012. Bijna alle jaren in deze top tien dateren van de laatste tien jaar.

Stille Oceaan en Antarctica

De temperaturen weken vorig jaar het sterkst af in het noordelijke deel van de Stille Oceaan en Antarctica. Daar lag het jaargemiddelde 1,4 graad Celsius hoger dan normaal.

Er waren ook kleinere gebieden waar het kouder was dan het gemiddelde voor de laatste dertig jaar, onder meer het centrum van Canada, waar het 0,6 graden kouder was.

Voor zijn analyse maakte John Christy gebruik van metingen door satellieten van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA en de NASA. Het gaat om metingen “voor bijna alle regio’s op aarde, ook afgelegen woestijn-, oceaan- en regenwoudgebieden waarvoor anders geen andere betrouwbare klimaatdata voorhanden zijn.”

De satellieten meten de temperatuur van de atmosfeer vanaf het aardoppervlak tot een hoogte van 8 kilometer.

Extreem weer

Tot de zichtbaarste gevolgen van de klimaatverandering behoren de extreme weerfenomenen. Die veroverden vorig jaar een vaste plek in de nieuwsberichten. Van overstromingen en stormen tot bosbranden en droogte: extreem weer dreef steeds meer mensen op de vlucht en kostte de economie miljarden.

De zwaarste storm was Haiyan op de Filipijnen. Nooit eerder werden bij een storm die aan land kwam, zulke hoge windsnelheden gemeten.

De klimaatverandering had vorig jaar ook zware gevolgen voor de oceanen, met alweer sterk smeltend noordpoolijs, een almaar stijgende zeespiegel, verzuring en methaanuitstoot.

Lees ook:

IPCC over klimaatverandering: “We weten misschien nog niet alles, maar wat we weten is voldoende”