“150.000 jongeren zwaar in de schulden”

“De schuldenaar belandt dan onder het wettelijk vastgelegde bestaansminimum […] Volgens de onderzoekers bevindt één op de tien huishoudens zich in een problematische schuldensituatie.”

RTL meldt dat inmiddels 150.000 jongeren zwaar in de schulden zitten en deurwaarders steeds vaker beslag leggen op hun inkomen:

Ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2011 is het aantal loonbeslagen dit jaar met 11 procent gestegen. Vooral de groep mensen onder de 30 jaar is hard getroffen. Daar is de stijging 20 procent.

Vaak leggen verschillende schuldeisers tegelijkertijd beslag op het inkomen van een schuldenaar waardoor veel jongeren – maar ook ouderen – onder het bestaansminimum terecht komen. Dit mag officieel niet, maar omdat de bescherming van schuldenaars slecht geregeld is gebeurt het toch, aldus RTL.

Zorgverzekeraars, huisverhuurders en de kinderopvang mogen bij de Belastingdienst beslag laten leggen op toeslagen. Waterschappen, gemeenten en provincies mogen het geld dat iemand schuldig is direct van de bankrekening halen. Het kan daardoor voorkomen dat iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald.

Volgens het NIBUD is het optimisme van jongeren de boosdoener. Jongeren zijn “vrij optimistisch van aard” en gewend om geld uit te geven aan leuke dingen en daarmee schulden op te bouwen.

Ja Gers, morgen zijn we helemaal niet rijk. Waarom zo optimistisch?