'Langstudeerboete' rookgordijn voor mega-bezuinigingen?

Al lange tijd protesteert biologe Gerdien de Jong tegen de bezuinigingen op Beta en het marktdenken in het onderwijs. Nu levert ze een nuttige bijdrage aan het debat wat de studentenbeweging zou moeten voeren: Wat is onze boodschap? Waar treden we tegen op? En waar voor? Frank Wiedema suggereerde onlangs dat we het woord ‘kenniseconomie’ niet te veel in de mond moeten nemen – een woord dat de LSVb ook maar al te graag inzet in hun weerwoord op de kabinetsplannen.

Gerdien de Jong suggereert nu dat we niet te veel over de langstudeerboete moeten praten, wat volgens haar slechts een “rookgordijn” is voor keiharde bezuinigingen op onderwijs. De “VSNU [Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten] is er briljant ingeluisd” aldus De Jong, “De VSNU heeft over de ‘langstudeermaatregel’ met de media gepraat, niet over het wegbezuinigen van een halve universiteit.”

Als we dan noch de kenniseconomie, noch de langstudeerboete moeten benadrukken in studentenprotest, wat dan wel? SACU maakte met de bezetting in Utrecht afgelopen week een suggestie voor een eenvoudige boodschap: “Onderwijs is ten slotte veel meer dan een (inmiddels slechte) ‘investering in jezelf’, het is een recht!”

_________________________________

Meer van Gerdien de Jong:

322 thoughts on “'Langstudeerboete' rookgordijn voor mega-bezuinigingen?

    • Leuk filmpje, maar Pechtold wil net als bijna alle andere partijen een a-sociaal leenstelsel.. dus een beetje gek om hem als engeltje weer te geven.

Comments are closed.