Harvard-studenten protesteren tegen racisme: ‘I, too, am Harvard’

Een groep Afro-Amerikaanse studenten aan Harvard is het zat dat ze regelmatig te maken hebben met institutioneel racisme. Met het project I, Too, Am Harvard protesteren ze hiertegen en proberen ze direct aandacht te vragen voor het probleem.

Via HP/De Tijd

‘Onze stemmen worden vaak niet gehoord, onze ervaringen worden van hun waarde gestript en onze aanwezigheid wordt bekritiseerd – dit project is ons antwoord daarop, we staan op en zeggen: we zijn hier! Deze plek is van ons. Ook wij zijn Harvard!’

harvardOp een speciaal daarvoor opgerichte Tumblr pagina staan foto’s van Afro-Amerikaanse Harvardstudenten die bordjes omhoog houden met teksten als: ‘What are you? is NOT a cute introduction’ en ‘The lack of diversity in this classroom does NOT make me the voice of all black people‘.

Het begon allemaal met Kimiko Matsuda-Lawrence, half Aziatisch/half Afro-Amerikaans, die veertig zwarte studenten interviewde voor een onafhankelijk onderzoek. Die interviews vormden de basis voor een toneelstuk met de naam I, Too, Am Harvard, dat op 7 maart in première gaat. De foto’s maken deel uit van dit project.

Matsuda-Lawrence: ‘Onder zwarte studenten heerst het gevoel dat ondanks dat we zijn toegelaten tot Harvard, we nooit volledig worden geaccepteerd op deze campus’. Dat wil zij samen met andere studenten veranderen.

Een kleine greep uit de maar liefst 63 studenten die zijn gefotografeerd:

Harvard

Harvard3

Harvard4

Harvard5

Harvard6

Harvard7

Harvard8

Harvard9

Harvard10

Harvard11