Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis. Studenten doen mee

De bezetting van het Sarphatihuis werd ondersteund door studenten en meer sympathisanten. “Geld voor de zorg, moet naar de zorg!”

Het nieuws over de bezetting bereikte vrijwel alle grote media. En uit de reacties lijkt vrijwel iedereen het eens te zijn met de slogan van de bezetters “geld voor de zorg, moet naar de zorg!”.

Het protest was gericht tegen de directie van Amsta en het feit dat publieke fondsen voor verzorgingstehuizen op gaan aan hoge salarissen van bestuurders en  managers, in plaats van “handen aan het bed” waarvoor het bedoeld is. “Amsta krijgt elk jaar 3,5 miljoen euro voor extra handen aan het bed, maar de zorgmedewerkers zien hier niets van terug”, meldt FNV.

Bovendien is de werkdruk te hoog “waardoor wij niet de juiste zorg kunnen geven”, was te lezen op een flyer van de bezetters die werd uitgedeeld aan bewoners en bezoekende familieleden.

Tijdens een vergadering in het bezette pand zei een sympathiserende student dat ze het protest ondersteunden omdat goede zorg iedereen aan gaat en omdat het protest gericht is tegen een symptoom van een trend waar ook studenten de dupe van zijn.

De bezetting eindigde in een voorlopig akkoord met Amsta om tot afspraken te komen met Abvakabo FNV voor betere zorg: de besteding van de 3,5 miljoen euro, het aanpakken van de werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering. Aanstaande dinsdag wordt hierover verder gesproken. Tot die tijd heeft de zorginstelling haar actievoerende medewerkers toegezegd geen verdere bezuinigingen in de zorg door te voeren. Voor aanstaande vrijdag hebben de medewerkers een nieuwe werkonderbreking aangekondigd, mocht het gesprek van aanstaande dinsdag tot onvoldoende resultaten leiden.

12 thoughts on “Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis. Studenten doen mee

  1. Ik hoop dat deze studenten in hun wetenschappelijke opleiding geleerd krijgen dat eenzijdige informatie niet leidt tot dieper inzicht, of was de beloning een kratje bier?

Comments are closed.