Vluchtelingenkamp Amsterdam ontruimd

Op dit moment wordt het al weken bestaande tentenkamp van uitgeprocedeerde vluchtelingen aan de Notweg in Amsterdam ontruimd. Deze gevangenen van het nederlandse asielsysteem moeten weg maar ze kunnen niet weg. Ze willen blijven maar ze mogen niet blijven. Enkele KSU’ers zijn ook in Amsterdam om deze mensen te steunen in hun strijd voor een menswaardig bestaan.

De vluchtelingen kiezen er voor om zich niet langer te verbergen, zich niet terug te laten jagen in de anonimiteit en te overleven op straat. Ze willen een oplossing, totdat die er is zullen ze het kamp niet verlaten zonder dat de politie er aan te pas komt. Ze willen leven, ze willen hun recht op een menswaardig bestaan.

Ze kunnen niet terug omdat hun leven op het spel staat in hun land van herkomst, zoals in het radioprogramma Argos duidelijk werd. Hun leven staat op het spel vanwege oorlogen, religieuze conflicten en de politieke situatie. Anderen kunnen niet terug omdat ‘hun’ land geen gedwongen migranten accepteert.

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, heeft een zogenaamde handreiking gedaan. Hij wil deze mensen 30 dagen lang onderdak bieden. Dit klinkt aardig, maar is het niet, het lost niks op. Na die 30 dagen moeten deze mensen nog steeds weg, en nog steeds kunnen ze het niet. Dus zullen ze weer op straat komen te staan, maar niet meer samen, verspreid over Nederland. Deze handreiking maakt het probleem onzichtbaar, lost het niet op.

Deze vluchtelingen hadden drie keuzes, het land verlaten, het kamp verlaten of arrestatie, allen zijn problematisch. Als diegene die kunnen, het land verlaten, dan zetten ze hun leven op het spel. Verlaten ze het kamp, worden hun problemen niet opgelost. Ze komen op straat, moeten overleven onder moeilijke omstandigheden. Hun problemen blijven bestaan, alleen nu wel volledig onzichtbaar voor de rest van Nederland. Blijven ze in het kamp dan worden ze gearresteerd en komen zo voor vele maanden vreemdelingendetentie terecht. De keuze is tussen het leven op straat, in de gevangenis, of of hun leven wagen in het land van herkomst.

Deze mensen, die het zwaarst worden getroffen door ons huidige politieke en economische systeem, verdienen onze steun. Hun leven wordt ze ontnomen omdat ze niet welkom zijn, omdat ze zogenaamd illegaal zijn.

Geen mens is illegaal!

Hier een video over het tentenkamp in Amsterdam.

Voor meer info zie: http://no-border.nl/