Verslag antibezuinigingsprotest Rekening Retour

Honderden mensen stonden zaterdagmiddag 23 oktober op het Koekampveld in Den Haag uit protest tegen de nieuwe bezuinigingsplannen van kabinet-Rutte. Ondanks weerstand van zowel gemeente als het weer, stonden er honderden goedgemutste protestanten.

Studenten, docenten, krakers, schoonmakers, kunstenaars, vakbondsleden, migranten, uitkeringsgerechtigden: slechts een greep van de gevarieerdheid van het publiek. Vrijwel alles leek even tegen te werken: de politie was overdreven massaal aanwezig bij dit vreedzame protest; de gemeente had op het laatste moment de locatie gewijzigd en het protest op Het Plein verboden en verplaatst naar het Koekamp, ver van het binnenhof; de vakbonden deden niet mee; en het weer bestond uit harde wind en regen. Toch stond er een aardig strijdvaardige en gevarieerde groep op het Koekamp wat eigenlijk nog niet zo’n gekke locatie was: vlak naast kantoren van ABN-AMRO en de Rabobank, oftewel, de financiele sector waar volgens de demonstranten de rekening van de crisis gelegd moet worden. “Haal het geld waar het te halen valt, belast de Rijken” klonk over het veld.

N.B.: extra uitzending over manifestatie (en vooral politiepraktijken) op Argusoog Radio: maandag 25 oktober om 20.00 uur.

 

Spandoeken van KSU, Griekenland is Overal, en de ASB, op Het Plein

 

Terwijl het Rekening Retour platform de manifestatie organiseerde, werd daarnaartoe een optocht gepland door Griekenland is Overal. Gezien de nieuwe locatie (vlak naast het centraal station) was de optocht uiteindelijk erg kort, maar wel strijdvaardig en luidruchtig. Ook op de manifestatie was het publiek gezien de weersomstandigheden nog aardig goedgemutst: de speeches waren strijdvaardig en duidelijk “van onderop”: sprekers bestonden uit studenten, schoonmakers, kunstenaars en migranten in plaats van politici, vakbondsleiders en andere prominenten. Misschien is dit een voorschot op het karakter van het komend antibezuinigingsprotest.

Na afloop slaagden er enkele demonstranten in om wat spandoeken uit te rollen op Het Plein naast het parlement, na een paar kopjes koffie in de omliggende cafetarias. Dit ondanks de plaatselijke verordening die protest op het Plein niet toestond (wegens een gelijktijdige expositie over mensenhandel). Na enig afwachten was er een goed moment gevonden om deze spontane actie uit te voeren, waarna ook deze laatste demonstranten naar huis keerden.

Deze acties van afgelopen zaterdag zullen ongetwijfeld vervolg krijgen via de platformen RekeningRetour en GriekenlandIsOveral. Deelname hieraan van meer organisaties en individuen is ongetwijfeld nodig om deze initiatieven te versterken en de weerstand ertegen uit verschillende hoeken makkelijker te weerstaan.

_____________________

Meer:

1,058 thoughts on “Verslag antibezuinigingsprotest Rekening Retour

  1. Tijdens en vooral na de manifestatie in Den Haag heb ik ervaren hoezeer we inmiddels leven in een dictatoriale politiestaat. De buitensporige aanwezigheid van politie was hoogst intimiderend. Twee collega’s van Argusoog en ik besloten wegens de kou een kroeg op te zoeken om ons te warmen. We liepen een winkelstraat in en doken de dichtstbijzijnde kroeg in. We nestelden ons bij het raam en ik zag tot mijn grote verbazing dat in het straatje er naast een ME-bus stond en ik oog in oog zat met de bijrijder van de bus, die mijn joviale zwaai niet kon waarderen.

    Toen we de kroeg uitliepen bleken we direct bij het Plein naast het Binnenhof te zijn waar de manifestatie oorspronkelijk zou plaatsvinden. Vanwege de nog steeds neerstortende regen stonden we even onder de luifel van de kroeg te schuilen. We zagen dat het daar krioelde van de agenten en dat er een helikopter laag boven het Plein cirkelde. Er kwamen ineens twee agentes op ons af, waarvan de één meldde dat we daar niet mochten demonstereren. Ik had een bord met tekst bij me. Nadat we duidelijk maakten dat niet te willen, dropen ze af. We liepen een stukje langs het PLein. Daar het echter ineens weer begon te storten, gingen we schuilen onder een terrasluifel op het Plein. Daar vertrouwde ik mijn waarnemingen toe aan mijn voicerecorder voor gebruik in mijn programma op Argusoog Radio. Terwijl ik daar mee bezig was stopte er een agent op een mountainbike en kwam naar mij toe. Op een hoogst intimiderende toon liet hij mij weten dat ik daar niet mocht zijn. Ik liet weten dat we alleen stonden te schuilen. Ik kreeg toen te horen dat als ik twee stappen op het Plein zou zetten, ik een probleem zou hebben. Even later herhaalde hij dat nogmaals. Dit gesprek heb ik volledig opgenomen en zal het tijdens een extra uitzending op Argusoog Radio op a.s. maandag tussen 20.00 en 21.00 laten horen. Tevens zullen er dan een aantal gasten hun bevindingen delen, waaronder Micha Kat. Luister dus maandag 25 oktober om 20.00 uur naar Argusoog Radio. (www.argusoogradio.org)

Comments are closed.