Studenten ook in Ankara in opstand

Studentenprotest Ankara

Studentenprotest Ankara

Woensdag (5 januari) waren er demonstraties in Ankara van studenten van de Middle East Technical University (METU/ODTÜ). Ze kwamen al snel in botsing met zwaarbewapende relpolitie. Ook op de Hacettepe universiteit werden infostands ingericht en werd gemobiliseerd voor de demonstratie. (origineel van globalinfo.nl)

Na wekenlange voorbereidingen en discussies wilden de studenten vanaf het universiteitsterrein een demonstratie lopen naar het kantoor van de regerende partij AKP (van Tayip Erdogan). Centrale eisen van de studenten gingen over de studiekosten, einde aan de voortdurende repressie door speciale eenheden, en recht op onderwijs in Koerdische taal. Ook werd geëist de opheffing van de ‘studentraad’ YOK die in 1982 door de militaire junta werd ingesteld.

De politie probeerde de demonstratie te verhinderen door al bij de universiteit blokkades op te richten. Daar braken de studenten doorheen, waarbij ze met traangas, pepperspray en waterkanon belaagd werden.

Na de demonstratie werd een gezamenlijke afsluiting gehouden terug op de universiteit, met goede speeches en dergelijke. Het resultaat van dit alles is dat veel nieuwe studenten en scholieren zich aangesloten hebben.

Duitstalig overzicht met foto’s, links naar filmpjes

Filmpje