Studenten blokkeren het VVD-kantoor

Comité SOS Amsterdam en Kritische Studenten Utrecht blokkeren woensdagochtend het VVD-kantoor in Den Haag.

Actie van KSU en Comite SOS tegen bezuinigingen bij VVD kantoor in Den Haag

Actie van KSU en Comite SOS tegen bezuinigingen bij VVD kantoor in Den Haag

De studenten protesteren hiermee tegen het verhogen van het collegegeld, voor diegenen die om welke reden dan ook meer dan één jaar studievertraging hebben opgelopen. Zij zullen bijna 5000 euro per jaar moeten gaan betalen. Dit zal studentenparticipatie in verenigingen, medezeggenschap en vakbonden de nek omdraaien. De betaalbaarheid van het onderwijs komt zo eveneens onder druk te staan, waardoor de toegankelijkheid in het geding komt. Elke student die de capaciteit en de motivatie heeft moet kunnen studeren in Nederland, door de kosten te verhogen zullen velen moeten stoppen met hun opleiding.

De samenleving als geheel zal hieronder lijden. Meer dan ooit tevoren is er vraag naar hoog opgeleide mensen van medisch personeel en ingenieurs tot leraren en specialisten op het gebied van buitenlandse talen.

Een woordvoerder van Comité SOS Amsterdam: “Door deze maatregel wordt het studentenleven een voorrecht van de elite. De VVD bemoeilijkt onze toegang tot het onderwijs. Daarom laten wij ze vandaag zien hoe ontoegankelijkheid voelt. Daarmee staan we hier namens de vele tienduizenden die al de petitie www.minimaalnominaal.nl tegen dit plan hebben ondertekend.”

De studenten sluiten zich met deze actie aan bij de internationale studentenbeweging voor studentenparticipatie. Vandaag vinden over de hele wereld tientallen acties plaats.

Over twee weken wordt het verhogen van het collegegeld door de vaste Kamercommissie besproken. Deze actie is slechts een opstapje, meer en grotere acties zullen volgen.

434 thoughts on “Studenten blokkeren het VVD-kantoor

 1. Uitstekende actie.

  Overweeg ook eens om naast en na jullie eigen acties samen te werken met andere groepen die tegen dit kabinet protesteren.

  Wellicht kan dit t.z.t. uitmonden in een landelijke massale demonstratie van een breed front van protestbewegingen etc. etc. waaraan mogelijk honderdduizenden mensen kunnen deelnemen, want het asociale beleid van dit kabinet treft heel veel groepen in de samenleving.

  Vedel succes!!

  • Hoi Jan,

   Bedankt voor je steun. We werken ook veel samen met andere groepen. Studenten groepen zoals Comité SOS in Amsterdam, maar ook werken we samen met Griekenland is Overal, en Rekening Retour die bezig zijn met een breed front opzetten. We hebben ook de schoonmakers gesteund in hun acties eerder dit jaar, en waren deze week bij de TNT staking. Verslagen hiervan zullen nog wel op deze site verschijnen en in de volgende Krantje Boord.

   Gr, KSU

 2. Fantastisch!

  Ga zo door en breid de contacten en vormen van samenwerking nog verder uit. Een zo breed mogelijk front moet de asociale voorstellen van dit kabinet kunnen vernietigen. Daarbij moet niet gelet worden op zaken als verschillen in politieke opvattingen, want het gaat nu niet om die uit te vergroten of te benadrukken, maar elkaar te vinden op dat ene belangrijke punt: dit kabinet en zijn asociale voorstellen moeten WEG.

  Jan Bontje

 3. Pingback: Scholieren- en studentenopstand in wording « Rooieravotr

Comments are closed.