Steun de schoonmakers, lever je steunverklaring in.

Zaterdag 19 maart is exact 1 jaar na de 9 weken durende staking van de schoonmaaksector in 2010, de langste sectorbrede staking in Nederland sinds 1933. Aanstaande zaterdag is daarom door de Vakbond van Schoonmakers uitgeroepen tot Nationale Dag van de Schoonmakers, die gevierd wordt op het Jaarbeursplein naast Utrecht CS. Neem daarom NU (niet zometeen, maar nu!) een minuutje de tijd om als student je steun te verklaren voor de schoonmakersbeweging. KSU zal je steunverklaring meenemen naar de Dag van de Schoonmakers. Lever je steunverklaring nu HIER in, en lees hierover meer…

Achtergrond

Begin 2010 begon een schoonmakersstaking van 9 weken die eindigde in een akkoord op 23 april 2010, maar in feite nog altijd wordt voortgezet. In een prijzenoorlog tussen schoonmaakbedrijven blijft de druk op arbeidsomstandigheden, lonen en werkzekerheid immers hoog. Een nieuw offensief tegen deze prijzenoorlog is al aangekondigd door FNV.

Voorafgaand aan de staking van 2010 gebeurde er natuurlijk al een hoop. Schoonmakers organiseerden zich op de werkvloeren, stelden petities op en behaalden belangrijke overwinningen, vaak gesteund door organizers van de vakbonden. Gezien de bestaande frustratie onder schoonmakers over onder andere een toenemende werkdruk sloegen acties aan en hadden draagvlak onder veel schoonmakers. Uiteindelijk begon begin 2010 de lange staking.

Deze breidde zich als een olievlek uit, ondanks de wirwar van schoonmaakbedrijven die voor vakbonden moeilijk te organiseren zijn. Steeds meer schoonmakers van de NS en Schiphol sloten zich bij de staking aan; schoonmakers legden in wilde stakingen spontaan het werk neer om zich aan te sluiten bij de landelijke staking. De actiebereidheid was hoog en acties waren creatief: op 13 maart werd het dak van een schoonmaakbedrijf bezet en op Utrecht CS werd een sit-in gehouden: schoonmakers uit het hele land zaten 5 dagen dag en nacht in de stationshal. “We zijn moe van het staken de afgelopen vijf maanden; dus zijn we maar gaan zitten”, werd gezegd.

Uiteindelijk werd het de langste sectorbrede staking in Nederland sinds 1933. Aanstaande zaterdag 19 maart worden deze staking en de behaalde resultaten ervan gevierd op het Jaarbeursplein, Utrecht.

Schoonmakers op het dak bij schoonmaakbedrijf CSU (Omroep Brabant, 13-4-2010)

Steun de Dag van de Schoonmaker

Kritische Studenten Utrecht steunde de schoonmakersstaking destijds en we zijn ook zaterdag bij de Dag van de Schoonmaker om namens studenten steun te betuigen. Want, hoewel de schoonmakers hun strijd op eigen houtje strijden, weten we uit ervaring dat steunverklaringen enorm aanmoedigend kunnen werken. Net zoals steunverklaringen uit de schoonmaaksector ons als studenten aanmoedigt in onze acties*.

Om zoveel mogelijk steunverklaringen van studenten mee te kunnen geven aan de schoonmakers vragen we je vriendelijk één minuut de tijd te nemen dit formulier in te vullen, met naar voorkeur een korte persoonlijke boodschap, je naam en je organisatie(s) – bijvoorbeeld je actiegroep, opleiding, werk en/of ngo. We zullen deze steunbetuigingen op de Dag van de Schoonmaker overhandigen.

….En kom naar de viering van de Dag van de Schoonmakers

En heb je zaterdag tijd? Kom dan ook in persoon naar deze viering:

Dag van de Schoonmaker
Maart 19, 2011 vanaf 12.00 to 16.00
Locatie: Jaarbeursplein, Utrecht
Ga voor meer info naar: http://schoongenoeg.nu

______________________________________________________

*Dat solidariteit tussen schoonmakers en studenten niets nieuws is, is duidelijk: zie bijvoorbeeld desteunverklaringen van organizers uit de schoonmaaksector aan de bezetting van het Utrechts Universiteitsgebouw begin februari 2010. Ook in Rotterdam ontstond een wederzijdse steun tussen protesterende studenten en schoonmakers; zie in deze video het spandoek van schoonmakers meelopen in een Rotterdame studentendemonstratie tegen onderwijsbezuinigingen in februari 2010, en zie de steun van studenten in Rotterdam aan de schoonmakersbeweging. Waarom deze wederzijdse steun? Zoals de Rotterdamse vakbondsorganizer Saïd Afalah zei: “Als de studiebeurs afgeschaft wordt en wanneer er nog meer op het hoger onderwijs bezuinigd gaat worden, dan zullen de kinderen van de schoonmakers nooit meer naar de universiteit kunnen; simpelweg omdat het dan te duur is. Dat is onacceptabel.” Kritische Studenten Utrecht steunt maatschappelijke betrokkenheid van studenten en moedigt deze vormen van solidariteit van harte aan.

______________________________________________________

Meer links:

wereldcup voor staking schoonmakers” (FNV 2010)
“De staking zou twee dagen duren” (Achtergrond over staking, Doorbraak, nov 2010)
“Groninger schoonmakers Belastingdienst en Studiefinanciering winnen na tien weken actievoeren” (FNV 2011)
steuncomité voor de stakende schoonmakers
vakbond van schoonmakers