PERSBERICHT: Utrechtse studenten protesteren tegen bezuinigingsplannen van kabinet Rutte

PERSBERICHT, de Uithof, Utrecht – 18 oktober, 12:00

Op de Uithof van de Universiteit Utrecht zijn studenten de straat opgegaan met spandoeken om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van kabinet Rutte. Zij willen hiermee aandacht vragen voor het desastreuze effect van deze plannen op het onderwijs en de rest van de samenleving. Ze roepen studenten daarom op voor de manifestatie van Rekening Retour op 23 oktober in Den Haag, om samen met andere groepen die door de plannen geraakt zullen worden te protesteren tegen de bezuinigingen.

De studenten hebben vandaag actie gevoerd tegen geplande bezuinigingen, onder andere in het onderwijs. Kabinet Rutte voert volgens hen een beleid dat de rekening van de crisis bij de zwaksten in de samenleving legt. De bezuinigingen op onderwijs en studiefinanciering maken deel uit van dit beleid. Utrechtse student: “De studenten staan zij aan zij met de andere slachtoffers van dit beleid, en dat gaan we komend weekend in Den Haag laten zien.” Deze acties maken tegelijkertijd onderdeel uit van de wereldwijde Global Wave of Action for Education in oktober en november, in het kader waarvan actie wordt gevoerd tegen onder andere bezuinigingen in hoger onderwijs en voor democratisering en toegankelijkheid.

De Kritische Studenten Utrecht hebben om 12.00 een spandoek op de Universiteitsbibliotheek op de Uithof gehangen, en roepen studenten hiermee op om 23 oktober in Den Haag bij de Rekening Retour manifestatie een studentenblok te vormen om mee te protesteren tegen de kabinetsplannen. De studenten staan tot 15.00 op de Uithof. Deze actie is gecoördineerd met Comité SOS Amsterdam die vandaag ook acties op verschillende locaties houden in hun stad.

Kritische Studenten Utrecht (KSU) zet zich in voor onderwijs dat vrij is van marktwerking, commercialisering en massaliteit. KSU strijdt voor meer echte medezeggenschap van studenten, docenten en personeel door middel van democratisering binnen het hoger onderwijs. De KSU probeert deze doelen te bewerkstelligen door actie te voeren, de twee-maandelijkse studentenkrant Krantje Boord uit te brengen, alternatief onderwijs aan te bieden en informatieve bijeenkomsten te organiseren.


noot voor de redactie

Voor meer informatie neem contact op met Laura Henderson

Kritische Studenten Utrecht
Contactpersoon: Laura Henderson
Tel.: +31(0)6-50748162
Email: kritischestudentenutrecht@gmail.com
Website: www.kritischestudenten.nl.dev