Internationale Actieweek

Hoofd-Poster

Over de hele wereld vinden er tijdens de Internationale actieweek acties plaats tegen de commercialisering van het hoger onderwijs. In Utrecht organiseren ook wij meerdere activiteiten. Lees hier meer…

Contactpersoon: Jilles Mast
email: kritischestudentenutrecht@gmail.com
telefoon: +31-641765342

Agenda

 • di. 10 nov. 12.45 Feestelijke opening actieweek
  Uithof: buiten voor de Bieb
 • wo. 11 nov. 13.00-16.00 Open Space: Wat is goed onderwijs? (meer info onderaan pagina)
  Uithof: brug tussen Unnik & Bieb
 • wo. 11 nov. 19.30 Lezing: Universiteit te koop!? (meer info onderaan pagina). André Klukhuhn, Henk Tromp, Gerdien de Jong
  de Boothzaal (UB, Uithof)
 • do. 12 nov. — 13.00-16.00 Open Space 2: Wat is goed onderwijs? Uithof: brug tussen Unnik & Bieb.
 • Alledrie de dagen: 13.00 — 16.00. Infopoint. Uithof: brug tussen Unnik & Bieb


Op dinsdag zal bij de feestelijke opening voor de bieb een zeepkist staan, een megafoon, meerdere kritische studenten, maar ook muziek en warme chocolademelk voor de feestelijke sfeer. Woensdag vindt de opening van de Open Space plaats op de brug tussen het Unnik en de biliotheek, waar ruimte geclaimd wordt voor een kritische evaluatie op ons hoger onderwijs systeem vanuit de vraag “wat is goed onderwijs?”. (Open Space? Een open vergadering waarbij alleen de deelnemers de agendapunten kunnen bepalen). In de avond kun je, na voornamelijk zelf gediscussieerd te hebben, je stembanden laten rusten en je oren richten op de lezing. Vier sprekers waaronder Klukhun, Tromp en Mvr. De Jong zullen hier hun kritiek op de huidige koers van het hoger onderwijs niet onder stoelen steken — met achteraf uiteraard tijd voor een uitgebreide Q&A-sessie. Donderdag zullen we nog eenmaal de brug gebruiken voor de tweede Open Space sessie, waarbij de voorgaande dagen voldoende stof hebben kunnen doen opwaaien voor een levendige dialoog en nieuwe ideeën. Daarnaast kun je alledrie de dagen tussen 13.00 en 16.00 bij het infopoint in de brug tussen het Unnik en de UB terecht voor updates over de internationale actieweek, zoals updates over buitenlandse acties maar ook informatie over problemen en mogelijke oplossingen in het hoger onderwijs. De onderwijsproblematiek staat immers niet op zichzelf, maar is een internationaal fenomeen. Gelukkig geldt hetzelfde voor de tegenbeweging!

Doe mee!

Wil je meehelpen met de internationale actieweek? stuur dan een mailtje naar kritischestudentenutrecht@gmail.com

Openbare Mailinglijst

Schrijf je in op onze openbare mailinglijst om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.


================================

OSposter

Een Open Space is een bijeenkomst waarin de deelnemers de agenda bepalen. Alleen het thema staat vast. De invulling is datgene wat de deelnemers belangrijk vinden – een democratische vergadering dus. Het proces wordt aan het begin uitgelegd maar ook tijdens de Open Space kun je je er nog bij voegen door bij het infopoint te vragen hoe of wat. Klik hier voor meer info.

Vraag jij je wel eens af waarom ons onderwijs is zoals het is? Denk jij dat het onderwijs beter kan? Of vraag je je af hoe een Open Space werkt? Kom dan naar de “Wat is goed onderwijs?” Open Space!

================================

Lezing-Poster

Het is internationale actieweek tegen de commercialisering van hoger onderwijs. Over de hele wereld wordt actie gevoerd om het onderwijs vrij te maken van de toenemende invloed van het bedrijfsleven op wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dit proces, waarin ook overheden een belangrijke rol spelen, is in Nederland al vergevorderd. Daarom organiseren we deze lezing om studenten en academisch personeel bewust te maken van commercialisering en de dramatische gevolgen die dit heeft voor de academische vrijheid, medezeggenschap, werkdruk en de kwaliteit van Hoger onderwijs. De aanwezige sprekers:

 • André Klukhuhn, ex-Studium Generale
 • Henk Tromp, schrijver van het boek De onwelkome boodschap
 • Gerdien de Jong, oprichtster van de Landelijke Bèta-actie.
 • Kees Stad, XminY

Hiernaast is er ruimte voor vragen en discussie. Als je na deze avond onthutst op de bank zit en wat wil gaan doen, dan kan dat! De KSU zal wat vertellen over haar plannen en over andere groepen die nu in Nederland actief zijn.

12 thoughts on “Internationale Actieweek

 1. Pingback: Internationale Actieweek: Education is NOT for SALE. 10-12 nov. Utrecht « Kritische Studenten Utrecht | 2009

Comments are closed.