Geen geld om je studie te betalen? Verkoop je nier

Door het hoge collegegeld in het Verenigd Koninkrijk gaan steeds minder Engelse jongeren studeren. Om niet alle kennis verloren te laten gaan, werd een oplossing bedacht: een bemiddelingsbureau brengt studenten die een nier willen verkopen in contact met de zorginstellingen die deze bij patiënten transplanteren.

Het idee komt van Brandon White, die de website Mutual Aid oprichtte. Studenten kunnen zich daarop aanmelden en moeten dan een medisch dossier overleggen; vervolgens neemt een zorginstelling bij hen in de buurt contact met ze op. White’s organisatie beperkt zich in principe tot het op de achtergrond faciliteren van de contacten tussen de betrokken partijen. White: “Het levert alleen maar winnaars op. Allereerst natuurlijk de studenten die zorgeloos verder kunnen studeren en natuurlijk de patiënten die een nieuwe nier ontvangen – in driekwart jaar tijd zijn de wachtlijsten met de helft geslonken.” Vanwege het succes hebben sommige zorginstellingen zelfs toegezegd een bescheiden korting te geven op de medische ingrepen. “Dat extra geld gaat dan naar de student, waardoor deze bijvoorbeeld zelfs een semester kan uitlopen.”

Brandon White, oprichter website Mutual Aid

Het lijkt erop dat de organisatie van White dus meerdere maatschappelijk problemen in een klap oplost. “In dat opzicht is het een uniek project. Dan zie je dus wat er mogelijk is als iedereen samenwerkt, want dat is de spirit die bij alle betrokkenen heerst.”

Mutual Aid zelf ontvangt voor haar bemiddelingsrol slechts een bescheiden percentage van het totaalbedrag dat bij een transactie betrokken is. Hoeveel dit precies is, wil White niet zeggen. “Dat is ook niet belangrijk. Goed werk mag in principe goed betaald worden. Omdat mijn werk niet alleen praktisch nuttig is maar ook ideologisch van aard, verdien ik weinig meer dan de directeur van de gemiddelde zorginstelling.”

Het succes van Mutual Aid is natuurlijk niet te verklaren als er geen markt voor zou zijn. Door stijgende studiekosten, is de markt booming. Student economie Blake (22) verkocht vorig jaar zijn rechter nier voor vier jaar voltallig collegegeld plus boekenkosten. “Ik zie het als een investering in jezelf. Het is belangrijk om te studeren. Je kunt natuurlijk gaan lenen, maar je wilt niet je werkende leven met een enorme schuld beginnen. Een tweede studie zit er natuurlijk niet in. Maar als kind groeide ik op in een gezin dat het niet breed had. Dat heeft mij geleerd om tevreden te zijn met wat ik heb. Ik ben dus vooral dankbaar: zonder Mutual Aid had ik niet kunnen studeren.”

De mogelijkheid dat de overheid een deel van de kosten van het onderwijs voor zijn rekening neemt, zodat het collegegeld omlaag kan, vindt hij wel wat vergezocht. “Dan grijp je in in de markt en dat gaat op den duur tegen je werken, zo leert de geschiedenis. Kijk maar naar hoe het communistisch Rusland is vergaan.” Zijn vriend en studiegenoot Harry (19) denkt er net zo over, al uit hij wel enige bedenkingen van andere aard: “Het legt wel de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bloot: vrouwen kunnen zich natuurlijk altijd prostitueren; dat is veel gemakkelijker en vrijblijvender. Maar goed, daar doe je weinig aan.”
Bang voor schade aan hun gezondheid zijn de jongens niet. “Ik ben wel minder gaan drinken.” zegt Harry. “Dat is nog een bijkomend voordeel. Je gaat gezonder, bewuster leven. Mensen onderschatten wat het is als je met je eigen organen je studie betaalt. Ook voor de studie is mijn motivatie alleen maar gegroeid. Door een nier te verkopen voor je studie haal je echt het beste uit jezelf.”

White zelf heeft evenmin weinig scrupules ten aanzien van de gezondheid van de studenten. “Vroeger werd het lichaam gezien als de gevangenis van de ziel. Studenten moeten leren om hun eigen lichaam als een mogelijkheid te zien”, verklaart hij. “Veel studenten hebben een verkeerd beeld van hun lichaam en zijn zich niet bewust van de marktwaarde van hun organen. Universiteiten zelf zouden hier ook beter voorlichting over moeten geven.”

Voorlopig is Mutual Aid alleen in het Verenigd Koninkrijk actief. White verwacht dat binnenkort in andere landen soortgelijke initiatieven zullen ontstaan. “Op veel plekken is het tenslotte crisis.” zegt hij. “De kunst is om de crisis als een mogelijkheid te zien.”
Zou in Nederland dan misschien ook een soortgelijk initiatief werken? Student Lisa vertelt: “Op zich vind ik het nog helemaal niet zo’n gek idee. Mijn ouders zijn rijk genoeg om mijn studie te betalen, maar voor mensen uit lagere klasses is dat niet het geval. Op deze manier behoudt echt iedereen toegang tot onderwijs, onafhankelijk van je sociaaleconomische achtergrond.”

Gelukkig komen de studiekosten in Nederland nog niet een klein beetje in de buurt van die in het Verenigd Koninkrijk. Maar toch, mocht je je nier willen verkopen om je studie te betalen, overweeg dan contact op te nemen met Mutual Aid, en wie weet heb je binnenkort ook wel een zorgeloos leventje.

Dit artikel werd geschreven als onderdeel van een actie tegen  tegen een controversieel artikel in de februari editie van Geestdrift getiteld “Geen geld om je studie te betalen? Zoek een ‘sugar daddy’”.

25 thoughts on “Geen geld om je studie te betalen? Verkoop je nier

 1. Pingback: Lichaam van student in de verkoop | Doorbraak.eu

 2. Pingback: Lichaam van student in de verkoop | KRAPUUL.NL

 3. ik wil mijn nier verkopen zo snel mogelijk omdat ik geld 50000 euro wil maar ik ben wel een roker dus maar ik denk dat je nier nog goed is als je rookt dus mail me snel terug en wil snel beter hoe sneller groetje s hrach balyozyan

 4. Haha voor vijftigduizend euro verkoop ik mijn nier zonder te twijfelen.

 5. Welkom bij Dokter Laxman kliniek. Wilt u uw nieren of andere organen te verkopen indien ja een aanvraag voor een verkoop van vandaag en je krijgt de maximale voldoening die je need.Contact me via e-mail: doctoramarlaxman@gmail.com

 6. Wilt u uw nieren niet verder verkopen vanwege de financiële moeilijkheden, zoeken. Contact Vine Medische voor de verkoop van uw nieren en je krijgt de maximale voldoening die je nodig hebt.

  E-mail: vinemedical@live.com

 7. Geachte heer, mevrouw
  Ik ben 20 jaar oud. Ik zat op school tot dat ik zwanger was geworden. Nu ben ik daklose met en kind. En ik zit ook in veel schulden.Ik wil mijn nier zo snel mogelijk verkopen om opnieuwe te beginen met mij studie en een apartment huren.

  • Re: Ik kom uit Albanië en om economische redenen wil ik een nier bloedgroep A + positive’m 40 jaar oud te verkopen en ik heb geen een ziekte.

 8. Re: Ik kom uit Albanië en om economische redenen wil ik een nier bloedgroep A + positive’m 40 jaar oud te verkopen en ik heb geen een ziekte.

 9. Hallo,
  Dit is om het grote publiek Man of Vrouw die gezond en 100% serieus in de verkoop van hun nieren moet dringend contact DAVE GRAY ZIEKENHUIS zijn op de hoogte. Zoals we hebben veel patiënten die hier voor niertransplantatie, Bent u op zoek naar een mogelijkheid om uw nieren voor geld te verkopen vanwege financiële afbraak en wij zullen u 98,000.00 EURO voor uw Nier te bieden. Mijn naam is Dokter Dave Gray, ik ben een Nefrologie in India Surgical Hospital. Ons ziekenhuis is gespecialiseerd in Kidney Chirurgie / transplantatie en andere organen behandeling, hebben we ook te maken met het kopen en transplantatie van nieren met een levende en gezonde donor. Wij zijn gevestigd in India. Als u geïnteresseerd bent
  het verkopen van uw nieren, aarzel dan niet om ons te contacteren via: E-mail: davegrayhospital1@gmail.com
  Tel nr: 08746881524
  Blog: http: //davegrayhospitalkidneydn.blogspot.in/
  Adres: Eerste Flat Pune. P.M. B 207 Maharashtra – India

  Let op: internet zijn er veel mensen met verschillende motieven, dus wees
  oprecht en waarheidsgetrouw zijn we niet voor de gek, dit is over het redden van levens van anderen. Frauduleuze wordt niet geaccepteerd neem.
  hrelectroniccar.simplesite.com
  Vriendelijke Groeten.

 10. Orgaanhandel is een win/win situatie. In Iran, waar de overheid zelfs mee betaald aan niertransplantaties, zijn geen wachtlijsten voor niertransplantaties en is de prijs een fractie van de prijzen op de zwarte markt. Andere overheden lopen hopeloos achter met hun wetgeving. http://transplantaties.blogspot.nl/

 11. Wilt u een nier kopen of u wilt verkopen van uw nieren? Bent u
  op zoek naar een kans om te verkopen uw nier wegens kwaliteitverhouding
  financiële breken en u weet niet wat te doen, dan contact met ons op
  vandaag en we bieden u goed bedrag voor uw nieren. Mijn naam is
  Arts Jerry ben een heilig hart ziekenhuis LANTORO
  Onze
  kliniek is gespecialiseerd in de nier chirurgie en wij behandelen ook kopen
  en -transplantatie van nieren met een levende een overeenkomstige donor.
  Wij zijn gevestigd in India, Turkije, Nigeria, USA, Maleisië. Bent u
  geïnteresseerd in het verkopen of kopen van nier aarzel niet om te
  Neem contact op met ons via e-mail.

  E-mail: sacredhearthospitallantoro@gmail.com.

  Dr Jerry

 12. Ik ben Mohamed en ik ben 20 jaar. Ik ben aan niets verslaafd wat mijn lichaam schadelijk maakt. Mijn nier is nog helemaal vers. Ik wil mijn nier verkopen. Voor een goeie nier kan je bellen naar 0687137236.

 13. ik ben kamuran ik ben iraakes ik will mij nier verkopen ik geld nodig maar ik rook en nooit drenking ik woon utrecht

 14. Geachte Heer / Mevrouw,
  Hallo, Heeft u wilt kopen of verkopen van uw nieren voor geld, Universiteit van Benin Teaching Hospital is dringend behoefte aan nieren donor. Als iemand bereid is om te doneren of te kopen neem dan contact met ons op via mijn e-mail: ubth11@gmail.com

 15. Hallo allemaal , ALICE MOORE beLeGGinGen heeft het gedaan ,

  Ik ben mevrouw Jenny Steven van België , ik ben een weduwe op dit moment met twee kinderen en ik werd in een financiële situatie vast te zitten en ik moest herfinancieren en betaal mijn rekeningen . Ik probeerde op zoek naar leningen van verschillende leningen bedrijven zowel particuliere als zakelijke , maar nooit met succes , en de meeste banken mijn creditcard geweigerd . Maar als God het zou hebben , werd ik voorgesteld aan ALICE MOORE beLeGGinGen een onderhandse lening geldschieter op naam mevrouw Alice Moore die gaf me een lening van 25.000,00 euro en vandaag ben eigenaar van een bedrijf en mijn kinderen doen het goed op het moment . Zo dierbaar , als je moet contact opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening met lage rente van 2 % en een betere terugbetaling plannen en planning , kunt u contact opnemen mevrouw Alice Moore . Ze weet niet dat ik dit doe , maar ik ben zo blij nu en ik besloten om mensen te laten meer over hem weten . U kunt contact met haar opnemen via deze e-mail via : ( alicemoorefinancialupgrade@live.com ) Ze heeft het al eerder gedaan en ze gaat het voor je doen alsjeblieft niet twijfelen om het even wat als er iets is dat hij je vragen om te doen doe het gewoon en ik zweer dat zul je nooit spijt van krijgen .

  God zegene
  MVG
  Jenny Steven

 16. Mijn naam is Dr Raymond Brown van nationale ziekenhuizen Abuja, ik ben een
  specialist in orgel Chirurgie, en we omgaan met de aankoop en verkoop
  orgel uit menselijke die willen verkopen of kopen, en we zijn gevestigd in Nigeria,
  USA en in
  Maleisië, maar ons hoofdkantoor is gevestigd in Nigeria.if u geïnteresseerd bent
  Het verkopen van uw nier Aarzel niet om bij ons terug te krijgen, zodat we kunnen
  Die verder gaan.
  En dit is onze E-mail als je geïnteresseerd bent
  nationalhospitals5@gmail.com

 17. Greetings to everybody. We are looking for male or female who is healthy and willing to sell one of his or her kidney.Contact us urgently at pyramid Medical centre.We have alot of patients who needs it.We are offering upto Two Hundred Thousand Dollar($200,000) My name is Dr. Dmitry a Nephrologist at Pyramid Medical Centre. I specialise in kidney surgery / transplant and other organ treatment, we also purchase and transplant of kidneys with a living and healthy donor deal.
  If you are interested in selling your kidney, please do not hesitate
  to contact us via email:(medicalhealthinstitute@doctor.com)

  Regards

  Dr. Dmitry
  +3806632459725
  Email:(medicalhealthinstitute@doctor.com)

 18. Healthy Dutch boy 27 years old and I want to sell my kidney for a reasonable amount of money so I can help someone and myself

  with kind regards……

 19. Is er iemand die al contact heeft gemaakt. Of wat info heeft.

  Groetjes Tommy

Comments are closed.