Fransen staken door, inclusief studenten

Studenten stemmen tijdens een algemene vergadering voor voortduring van de sluiting van Naterre's universiteit, nabij Parijs, uit protest tegen de pensioenhervorming, 22 okt 2010. (Boston Globe: (AP Photo/Michel Euler))

De berichtgeving over de Franse protesten en de oorzaken daarvan is erg eenzijdig: Fransen willen simpelweg niet tot hun 62e doorwerken meldt de mainstream Nederlandse media. Op Globalinfo werd een vertaling geplaatst van een bericht van de Franse vakbond Confederation Nationale de Travail (CNT) die net iets meer context geeft: de noodzaak tot pensioensverlagingen komt niet door een tekort aan geld, maar een decennialange ongelijke verdeling van de toegenomen productiviteit. Frankrijk is een rijk land, en van een “ongelukkige noodzaak” om de pensioenen te verlagen is geen sprake: “alleen de hebzucht van de rijken en hun leugens.” De aangekondigde pensioenhervorming lijkt de druppel. Bovendien wordt voor velen de pensioenleeftijd (net als in Nederland) verhoogd van 65 tot 67.
Lees er meer over op Globalinfo (“Wat ons niet verteld wordt over de Franse pensioenen”), zie een vertaalde oproep van CNT tot meer actie (“Het is nu niet de tijd om je terug te trekken”), en een lange fotoserie van de Franse protesten in The Boston Globe (“France on Strike”).