"Burgemeester Den Haag dwarsboomt protest tegen kabinet Rutte" (maar de manifestatie gaat door!)

Jozias Van Aartsen, burgemeester Den Haag

PERSBERICHT vanuit Rekening Retour:
Het eerste landelijke protest tegen de aanstaande bezuinigingen is gepland op zaterdag 23 oktober en was ruim van te voren aangemeld voor het Plein in Den Haag. Desondanks heeft burgemeester van Aartsen op het allerlaatste moment de demonstranten van deze locatie geweerd. Deze tegenwerking is uiting van een trend waarin de vrijheid van protest door de autoriteiten wordt ingeperkt.

Op maandag 9 augustus heeft de coalitie Rekening Retour een manifestatie op het Plein bij de gemeente Den Haag aangemeld. Tijdens het protest willen de deelnemers symbolisch de rekening van de crisis retour sturen. Op donderdag 14 oktober, de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet, deelde de VVD-burgemeester de organisatoren mede dat de manifestatie op het Plein geen doorgang kon vinden. Aanleiding was dat er zeven zeecontainers voor een expositie geplaatst zouden worden die tot de zondag na de manifestatie zouden blijven staan.

Als dit al lang gepland was had de gemeente dit kenbaar moeten maken toen de manifestatie werd aangemeld. Als het niet gepland was had de manifestatie voorrang moeten krijgen. Hoe dan ook heeft het er veel van weg dat van Aartsen protest tegen zijn partijgenoot Rutte moedwillig dwarsboomt.

Ondanks deze opstelling toonden de organisatoren van het protest zich flexibel en stelden zij een alternatieve locatie naast de Vijverhof voor. In 2006 demonstreerden daar nog vijfduizend mensen tegen het toenmalige kabinet Balkenende. Maar ook die locatie is gisteren van de hand gewezen, met als argument dat de duizend aangemelde demonstranten daar niet zouden passen. De gemeente heeft nu het Koekamp, ver uit het zicht van het Binnenhof, aangewezen als locatie voor het protest.

De organisatoren vinden dat het hun democratisch recht is om voor het parlement te kunnen demonstreren. Dat dit recht nu wordt ingeperkt is geen uitzondering op de regel, maar een uiting van een zorgelijke trend. Drie weken geleden werd een activist van Rekening Retour in Rotterdam gearresteerd wegens flyeren. De vrijheid van meningsuiting zou niet opgaan voor het oproepen voor demonstraties, aldus de dienstdoende agent.

Woordvoerder Maina van der Zwan: ‘Er is sprake van een hellend vlak waarbij onze grondrechten worden uitgehold. Als het om het schofferen van hele bevolkingsgroepen gaat, is de vrijheid van meningsuiting klaarblijkelijk grenzeloos. Als het om maatschappelijk protest gaat wordt deze vrijheid stap voor stap ingeperkt. Als dit repressieve optreden iets zegt over wat het aanstaande kabinet voor Nederland in petto heeft, moeten we ons grote zorgen maken.’

_______________________

Meer info: rekeningretour.wordpress.com

16 thoughts on “"Burgemeester Den Haag dwarsboomt protest tegen kabinet Rutte" (maar de manifestatie gaat door!)

  1. Voor de zekerheid meld ik dat de Rekening Retour manifestatie gewoon doorgaat in Den Haag. Alleen de locatie is gewijzigd, niet ver van de oorspronkelijke locatie.

    Rekening Retour meldt:
    “Zoals we vanmorgen hebben aangegeven hebben we problemen met de gemeente gehad over de locatie. Het Plein is in tweeën gedeeld door zeven zeecontainers voor een expositie over mensenhandel. Daar kunnen we simpelweg niet met een eigen podium op een fatsoenlijke manier protesteren. De gemeente had dit veel eerder door moeten geven en vandaar ook ons verontwaardigde persbericht, maar aan dat gelijk hebben we nu weinig. Procederen met als eis dat de expositie verwijderd zou moeten worden, leek ons ook een heilloze weg. Het gaat ons in de eerste plaats om de mogelijkheid om zaterdag een goed en strijdbaar protest tegen de asociale bezuinigingspolitiek neer te zetten. Dat kunnen we ook op het Koekamp en daarom zijn we vandaag akkoord gegaan met deze alternatieve locatie. Het Koekamp ligt op een paar minuten afstand van het Centraal Station, aan de Bezuidenhoutseweg, op de route naar het Plein. Het is een open, zichtbare locatie en niet te missen. Morgen volgt nog een laatste oproep. Verspreid deze zo wijd en breid mogelijk!”

Comments are closed.