Blockupy Frankfurt: directe actie en volle repressie

Dit weekend was KSU op pad om de Europese Centrale Bank (ECB) te blokkeren. Dit deden wij als onderdeel van de (inmiddels) jaarlijkse Blockupy Frankfurt protesten. Mensen uit de occupy-beweging, buitenparlementair links en boze burgers vanuit Duitsland tot Italie en Griekenland probeerden de ECB voor een dag te blokkeren uit woede tegen de strenge bezuinigingseisen van de ‘Trojka’ (de Europese Commissie, De Europese Centrale Bank en het IMF), die inmiddels niet alleen maar aan Griekenland worden opgelegd. KSU deed hier aan mee omdat we het belangrijk vinden om ook op Europees niveau verzet te steunen tegen het afbraakbeleid van de Troika.

Hieronder een verslag met dank aan globalinfo.nl

Afsluitende demonstratie van ‘Blockupy’ (Tegen ECB, crisis, kapitalisme, zie eerder bericht https://www.indymedia.nl/node/15575) geheel geblokkeerd en aangevallen door Frankfurtse politie.

Na een tamelijk geslaagde dag van blokkades en acties in de binnenstad van Frankfurt, en bij het vliegveld, op vrijdag, waar de politie zich redelijk inhield, werd de demonstratie van de afgelopen zaterdag een drama.

Terwijl zo’n 15.000 mensen zich aan het verzamelen waren om vanaf het Basler platz de demonstratie te lopen, werd na driehonderd meter het voorste ‘antikapitalistische blok’ plotseling tegengehouden door een grote menigte zwaarbewapende ME en hun voertuigen. Een deel van het blok, ongeveer 1000 mensen groot werd omsingeld (eingekesselt’)’. Als reden werd aangevoerd dat de demonstranten skibrillen hadden opgezet (tegen pepperspray) en ‘verboden materiaal’ bij zich zouden hebben (er was hier en daar een rotje geknald). De groep heeft van ongeveer 12.00 tot 22.00 ‘eingekesselt’ gestaan, met daarachter (en een stukje daarvoor) de hele rest van de demonstratie, die dus nooit tot werkelijk lopen is gekomen. De rest van de blokken konden niet verder, maar weigerden ook een ‘aanbod’van de politie te aanvaarden om zonder de omsingelde mededemonstranten verder te lopen. Bij pogingen het omsingelde blok te ontzetten, werden andere delen van de demo meermalen aangevallen met knuppels en pepperspray.

De omsingelde demonstranten zijn vervolgens hardhandig een voor een gedwongen zich te identificeren, waarbij er veel geweld werd gebruikt. Uiteindelijk (volgens woorden van de arrestantenhulp EA bij de afsluitingsbijeenkomst zaterdagnacht) zijn er 250 gewonden gevallen, waarvan enkele ernstig die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Het jongste slachtoffer van pepperspray was 2 jaar oud. In de ‘kessel’ zaten ook minderjarigen, journalisten en advokaten van de arrestantenhulp die geen toesteming van de politie kregen om de omsingeling te verlaten. Ook is het meerder keren voorgevallen dat de actie-EHBOérs niet bij gewonde demonstranten toegelaten werden.

Meer informatie later, hier alvast een kort filmpje over de gebeurtenissen van gisteren

Meer informatie repressie: http://ea-frankfurt.org/http://blockupy-frankfurt.org/ Nederlands: http://www.globalinfo.nl/

Hier ook nog een impressie van de protesten van vorig jaar: Blockupy Frankfurt – My own experiences