Anti-Zwarte Piet Petitie UU 2016

Anti Zwarte Piet protest UU 2014

De petitie tegen Zwarte Piet op de UU werd in 2013 en 2014 georganiseerd door studenten, docenten en alumni. Twee jaar later ontvangt Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht (UU), nog steeds Zwarte Pieten in het Academiegebouw op het Domplein als deel van de Sinterklaas intocht in Utrecht.

Dit jaar komen de Sint en zijn Zwarte Pieten aanstaande zondag op 13 november naar de Domstad. Intocht Comite Utrecht mailde een bezorgde ouder dat er nog steeds “geheel geschminkte pieten” bij de intocht aanwezig zijn. Verder gaven ze aan “de lijn met roetveegpieten van vorig jaar”, een lichtere versie van Zwarte Piet, door te zetten.

Teken via deze link de petitie van 2016

Tot Hier en Niet Verder

Deze petitie is deel van een groeiende Anti-Zwarte Piet beweging in Nederland. Op 12 november is de nationale intocht in Maassluis. Stop Black Face en Zwarte Piet Niet kondigen protest aan, een terugkerende demonstratie sinds vijf jaar. Check hier via Facebook voor meer informatie.

Hun oproep tot protest:

“Het is al vijf jaar geleden dat de “Zwarte Piet is Racisme”-campagne van start ging. Hoewel de blackface karikatuur al veel langer een pijnlijk jaarlijks verschijnsel is voor Zwarte Nederlanders, lijkt nu de hele Nederlandse samenleving zich bewust te zijn van de discussie. Na vele petities, debatten, vreedzame protesten en onterechte arrestaties zeggen wij in 2016:

GENOEG IS GENOEG. TOT HIER EN NIET VERDER!

De VN heeft gerapporteerd dat Zwarte Piet in direct verband met het Nederlandse slavernijverleden staat, het College voor de Rechten van de Mens noemde Zwarte Piet “een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur” en recentelijk noemde de Kinderombudsman Zwarte Piet in strijd met kinderrechten. Hoeveel van dit soort rapporten moeten we nog lezen zonder dat er iets verandert? Hoelang moeten wij nog blijven protesteren? Wat moet er gebeuren tot Zwarte Piet uit de Sinterklaastraditie verdwijnt?

Het racisme rondom 5 december heeft lang genoeg geduurd. Het is tijd dat we het een halt toeroepen en Sinterklaas een feest voor iedereen maken. 2016 is wat ons betreft het laatste jaar dat december een bijsmaak van kolonialisme, slavernij en onderdrukking heeft. In de strijd om dit te bereiken is het van belang dat onderwijsinstellingen, (politieke) verenigingen en andere maatschappelijke groepen zich uitspreken tegen de racistische karikatuur.”

De groep Utrecht in Actie kondigt via Facebook protest aan tijdens de intocht op 13 november in Utrecht. Bekijk het event hier.

Na jaren protest en hevige discussie is het overduidelijk dat Zwarte Piet racisme is. De universiteit dient zich als onderwijsinstelling uit te spreken tegen Zwarte Piet en niet onkritisch deel te nemen aan de intocht.

Waarom blijft Zwarte Piet toch bestaan? Tot hier en niet verder!

Niet overtuigd?

Bekijk hier de video, Is the Dutch holiday character Zwarte Piet racist? door Ross Roger Williams.
Lees hier de samenvatting van het rapport Let’s do diversity (oktober 2016) door de Commissie Diversiteit aan de UVA.
Bekijk hier de film, Read the Masks, Tradition is not Given door Petra Bauer en Annette Krauss
Download hier een lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet, door Nederland Wordt Beter
Lees hier de keynote It is about Zwarte Piet van Patricia Schor bij het Basta! debat Is the Netherlands racist? Is the Netherlands Racist?