24/1, Kanaleneiland: manifestatie stakende schoonmakers

Dinsdag 24 januari. 17:45, hoek Hollantlaan & Zeelantlaan, Utrecht.
Respect voor schoonmaakwerk ontbreekt, en dat kunnen we niet toelaten. In het belang van schoonmakers, en in het belang van arbeidsomstandigheden in het algemeen. En dus kom ook jij aanstaande dinsdag naar de manifestatie van stakende schoonmakers in Kanaleneiland, om met ons te laten zien dat we achter de eisen staan van de schoonmakers, dat we solidair zijn met hun strijd, en dat we bereid zijn om (nu en in de toekomst) zij aan zij te staan met wie opkomt voor onze rechten als mensen, als werknemers, rechten die juist nu in deze onnodige crisistijd extra onder druk komen te staan, voor schoonmakers, andere arbeiders en studenten wereldwijd.

Manifestatie van de stakende schoonmakers

Dinsdag 24 januari houden de stakende schoonmakers een manifestatie in Utrecht, georganiseerd door FNV Bondgenoten. Dit doen ze startend op de hoek van de Hollantlaan & Zeelantlaan in Kanaleneiland. Ongeveer 2000 schoonmakers zullen zich verzamelen om te strijden voor betere arbeidsrechten. Misstanden waar ze nu tegen aan lopen zijn:
.
– Niet doorbetaald worden bij ziekte
– Twee keer zo veel moeten doen voor hetzelfde geld
– Niet mogen praten tijdens hun werk
– Geen handschoenen beschikbaar voor het schoonmaken van wc’s
– Ze worden geintimideerd als ze voor hun rechten op proberen te komen.
.
Kritische Studenten Utrecht (KSU) steunt de schoonmakers in hun strijd en is daarom aanwezig op deze manifestatie. Vanaf 17.45 zijn we aanwezig op de hoek Hollantlaan & Zeelantlaan, Utrechtom onze solidariteit met de schoonmakers te tonen en samen actie te voeren voor betere rechten voor schoonmakers.
.
ENGLISH
On Tuesday the 24st of January the striking cleaners will demonstrate in Utrecht, at a gathering organised by FNV Bondgenoten, one of the biggest labour unions of the Netherlands. They will gather on the corner of the Hollantlaan & Zeelantlaan in Kanaleneiland. Around 2000 cleaners will gather to fight for better working rights. Rights they deserve, but are not entitled to now are:
.
– Not being payed during illnes

– Have to work two times as hard for the same wage
– They are not allowed to talk during their job
– No cleaning gloves are available for the cleaning of toilets
– When they stand up for their rights, they are intimidated by the employers.

.

Kritische Studenten Utrecht (Critical Students Utrecht) supports the cleaners in their struggle and will be present at the manifestation. From 17.45 we will be at the corner of Hollantlaan & Zeelantlaan to show our solidarity with the cleaners and together fight for the rights they deserve!

423 thoughts on “24/1, Kanaleneiland: manifestatie stakende schoonmakers

 1. Fantastische inzet waarbij de FNV bewijst dat hun rol niet is uitgespeeld en waar de oude garde plaatstmaakt voor een jonge ploeg uiterst gemotiveerde jongeren die weer weten waar het om draait.

  Mijn scepsis tegenover o.a. het FNV heeft daardoor plaatsgemaakt voor een hernieuwde strijdlust om de misstanden tegenover hardwerkende burgers te doen stoppen.

  De werkgeversorganisaties zullen het daarbij flink voor hun kiezen gaan krijgen omdat we steeds meer berichten binnen krijgen over de A-sociale behandeling van werknemers in talloze bedrijven.

 2. Solidariteit met de schoonmakers of de FNV-Bondgenoten?

  Is het werkelijk waar dat we kunnen vertrouwen de FNV-Bondgenoten? Staat de FNV werkelijk vierkant achter de schoonmakers? Of probeert ze hen juist te isoleren en met hun kop tegen de muur te laten lopen? Het zou niet voor de eerste keer zijn dat ze op die manier probeert een voorbeeld te stellen, voor iedereen die op het punt staat de strijd op te nemen?

  De acties van twee jaar geleden (ook al met behulp van ‘grassroots organisers’) was toch ook geen overwinning van de schoonmakers?
  – hebben ze meer aan vertrouwen gewonnen (als je ziet dat ze het initiatief nu weer aan de vakbond laten)?
  – zijn ze in de afgelopen twee jaar met meer menswaardigheid behandeld (als je weet hoe het in de afgelopen twee jaar gegaan is met de schoonmakers van ICS, bij de Ministeries en bij de Thuiszorg)?
  – is hun inkomen reële toegenomen (rekening houdend met inflatie en duurdere kosten van het leven)?

  Hoeveel keer heeft de FNV al of niet gemoderniseerd, al of niet gedemocratiseerd, al of niet vernieuwd, de arbeiders van allerlei bedrijven en sectoren in de afgelopen veertig jaar, niet met een kater achtergelaten? Is er toch nog niet voldoende ervaring is opgedaan met de FNV? Wellicht moeten we toch nog enkele keren dezelfde ontgoocheling meemaken, om onze illusies in de vakbond van het establishment definitief af te wijzen.

  Natuurlijk moet de schoonmakers opkomen voor hun rechten en zich verzetten tegen de verslechtering van hun werkomstandigheden, zoals
  – Niet doorbetaald worden bij ziekte
  – Twee keer zo veel moeten doen voor hetzelfde geld
  – Niet mogen praten tijdens hun werk
  – Geen handschoenen beschikbaar voor het schoonmaken van wc’s
  – Ze worden geïntimideerd als ze voor hun rechten op proberen te komen.

  Maar als we oprecht begaan zijn met de situatie van de schoonmakers en andere precairen delen van de arbeidersklasse, kunnen we ons dan zonder enige vorm van kritiek aansluiten bij c.q. solidariseren met een actie die de schoonmakers slechts een schijninspraak (“het schoonmakersparlement”) biedt in plaats van volledige zeggenschap over hun eigen lot?
  Is de KSU (eventueel samen met ASB en/of Vrije Bond) in staat een tegengeluid te laten horen die een zodanige impact heeft, dat er aan de inzet van de strijd een andere richting kan worden gegeven, en waarin de schoonmakers genoeg zelfvertrouwen ontwikkelen om
  – de strijd volledig zelf in handen nemen en
  – zelf te bepalen wat en hoe ze de strijd zullen voeren en
  – werkelijke solidariteit gaan zoeken om de strijd te versterken?

  Als jullie daar werkelijk van overtuigd zijn, willen jullie mij dat dan proberen duidelijk te maken? Ik zou graag mijn solidariteit willen onderstrepen met iedere vorm van strijd die de klasse meer waardigheid en vertrouwen verschaft.

  arjan de goede

  • Nogmaals Arjan: het is een vrij land, met vrijheid van organisatie. Als je denkt de strijd beter te kunnen organiseren, ben je vrij dat te doen. Als je denkt een tegengeluid tegen de FNV te willen uiten, ben je ook vrij om dat te doen. Maar volgens mij begint elke vooruitgang bij een uitwisseling van ideeen, en is er daarom geen reden om niet bij deze manifestatie te zijn, ook al heb je een groot wantrouwen jegens FNV, al is het alleen maar om een dialoog aan te gaan met een strijdbaar element van de samenleving.

 3. Nogmaals Alex B.:

  Als ik het bovengenoemde schrijf, dan wil dat niet zeggen dat ik geen respect heb voor het standpunt van de KSU. Zonder pedant te willen zijn, maar name de zinsnede …

  “De KSU (….) is bereid om (nu en in de toekomst) zij aan zij te staan met wie opkomt voor onze rechten als mensen, als werknemers, rechten die juist nu in deze onnodige crisistijd extra onder druk komen te staan, voor schoonmakers, andere arbeiders en studenten wereldwijd.”

  ….. is er werkelijk één om waardering voor te hebben. Ik kan me daar helemaal in vinden en zou willen dat ik wat gemakkelijker zou kunnen deelnemen aan bepaalde initiatieven die jullie, als KSU, ondernemen.
  Zo is er volgende week woensdag 1 februari bijvoorbeeld een actievergadering voor het behoud van de basisbeurs! georganiseerd door “Ons Kritisch Alternatief”. Ook daar zou ik graag naartoe gaan, maar het is me nog niet duidelijk of me dat lukt. Dat heeft , naast andere redenen (reiskosten, niet al teveel tijd), bijvoorbeeld ook met mijn gezondheid te maken.

  Kameraadschappelijke groeten,
  Arjan

Comments are closed.