Vanavond (evaluatie) Borrel in Cafe de Bastaard

Kom vanavond een biertje drinken met KSU in Cafe de Bastaard om 21:00. We gaan de actie met de schoonmakers evalueren, en praten over hoe we een studenten beweging kunnen opbouwen die de bezuinigingen op onderwijs kan stoppen in samenwerking met andere gedupeerden in de maatschappij.

Café de Bastaard, Jansveld 17, Utrecht

Schoonmakers & Studenten sit-in in de pers:

209 thoughts on “Vanavond (evaluatie) Borrel in Cafe de Bastaard

 1. Ik heb maandagmiddag met drie leden van jullie groepje gesproken, maar heb niet het idee dat mijn boodschap is aangekomen. Daarom bij deze mijn dringende suggestie voor de evaluatie:

  Blijf met demonstraties weg van onderwijsgebouwen. Geen enkele student die ik de afgelopen twee dagen heb gesproken begrijpt dat een groepje studenten dat zichzelf ‘kritisch’ durft te noemen, niet inziet dat het blokkeren van colleges het belang van de studenten alleen maar tegenwerkt. Als jullie voor het belang van studenten gaan, zouden de studenten daar niet onder te lijden moeten hebben. Mijn college van maandag is niet doorgegaan, en verzet naar donderdag, en door het drukke studieschema dreigen we in tijdnood te raken (niet mijn woorden, de woorden van de cursuscoordinator, maar ik was er al bang voor.) Honderden studenten hebben een probleem, omdat een handje vol zelfuitgeroepen ‘kritische studenten’ de plank mis slaan. Als jullie brede steun weten te krijgen, zal er meer begrip zijn, en dan hoeven de media ook niet te liegen dat de demonstratie door ‘de studenten’ werd gesteund, terwijl het in feite om een tiental gaat. Als jullie als organisatie, die wat mij betreft veel potentie heeft, gerespecteerd willen worden en een vuist willen kunnen maken, zal er aan draagvlak gewonnen moeten worden. Zonder dat draagvlak blijven jullie een onbekend groepje studenten, dat doet alsof er voor jullie acties een brede achterban is. Wellicht kunnen jullie je best doen studenten te enthousiasmeren om mee te doen aan acties, maar jullie moeten niet op eigen houtje acties gaan ondernemen, onder de noemer ‘de studenten’.

  Omdat de enige mensen die last hadden van de demonstraties de studenten en de universiteit zelf waren, heeft de actie weinig publiciteit opgeleverd, terwijl er ontzettend veel mensen last van hadden. NOS vond het nog wel interessant, maar de Volkskrant had nog geen tien vierkante centimeter over voor het bericht ergens achterin de krant. Ik beschouw de demonstratie, zijnde student, dan ook als vervelend, overbodig, ondoordacht, kortzichtig en vooral: níet in mijn belang! Op vrijwel alle vlakken is de plank volledig misgeslagen.

  Ik hoop enorm dat jullie de Universiteit Utrecht (een instituut waar jullie volgens mij ook de vruchten van plukken?), mijn studie, en mijn mede studenten met rust kunnen laten, zodat wij in deze moeilijke tijden tenminste nog ons werk kunnen vervolgen. Ik werk keihard voor mijn studie, en ook ik zie, van zeer dichtbij, wat er gebeurt in Den Haag . Ook ik moet meer gaan betalen volgend jaar, dus elk college wordt mij meer waard, en een groepje studenten dat dat college blokkeert, en mij dan ook nog durft te vertellen dat dat in mijn belang is, schiet daarbij volledig in het verkeerde keelgat.

 2. Beste J.C.

  Allereerst, er was verschikkelijk veel media aandacht. Google het maar is..

  Ten tweede, het is zeker kut als je college niet door gaat. Rlx dat hij is verplaatst naar donderdag, niet zo’n drama lijkt me.

  Je moet een beetje jouw persoonlijke korte termijnbelangen proberen te relativeren en naast het belang van toekomstige generaties studenten en de gehele maatschappij plaatsten.

  Wat we met KSU probeerden te doen met deze actie was aantonen dat we als studenten verbreding moeten opzoeken in de strijd tegen de afbraak van deze overheid. Dat is de enige manier dat we kunnen winnen: met schoonmakers, leraren, scholieren, Wa-Jongers, in het speciaal onderwijs, werkelozen, zzp’ers. Ga zo maar door. Als je niet inziet dat een paar gemiste colleges kunnen bijdragen een zo’n beweging dan vind ik dat erg jammer.

  Verder, over dat wij liegen.. Dat klopt voor geen meter. Wij hebben overal in onze persberichten gesproken van enkele tientallen studenten die bij deze actie betrokken waren.

  Kortom, wij gaan door, of jij nu gelooft dat we in jouw belang bezig zijn of niet. Wij geloven van wel.

 3. Beste J.C. Ook ik deed meed aan deze actie vanuit KSU. Ik heb van sommige studenten inderdaad gehoord dat ze het vervelend vonden dat hun college niet doorging. Anderen vonden het juist wel chill dat het gecanceld werd (zegt misschien iets over de kwaliteit ervan tegenwoordig ;). Maargoed; Henk heeft al gezegd wat gezegd moet worden. Alleen 1 ding moet rechtgezet worden: de actie was een initiatief van de schoonmakers. Wij hielpen ze erbij. Het was niet ons initiatief. Maar we steunden de actie wel, zowel de boodschap, doelstelling en vorm ervan. Sorry voor het ongemak. Maar een gemist college moet je inderdaad relativeren aan de grove schendingen in de schoonmaaksector. Heb je ideeen voor publieksvriendelijkere acties? laat ze hier achter!

 4. Beste Henk,

  Het verplaatsen van het college gaat in plaats van het college van donderdag, dus die wordt verplaats naar maandag, etcetera. Uiteindelijk lopen we dus tegen een probleem aan, is de uitleg die de cursuscoordinator mij heeft gegeven. Ik vind het een erg moeilijk vak, werk er keihard voor, en zie de donkere bui al hangen. Daarvoor zijn jullie mede-verantwoordelijk, lijkt mij.

  Verder vind ik je verhaal over studenten in een bredere beweging opzich erg mooi, maar waarom dat ten koste moet gaan van die studenten zelf begrijp ik niet. Je begrijpt toch ook wel dat als je het belang van de studenten probeert te ondersteunen, dat het niet helpt om ze in hun studie dwars te zitten?

  Wat je moet doen met je acties mag je volledig zelf weten, ik betreur het alleen enorm dat dat ten koste gaat van de mensen waarvoor jullie het doen. Ik hoop ook enorm dat ik in mijn studie niet verder wordt tegengewerkt door groepjes studenten die claimen iets in mijn belang te doen.

Comments are closed.