'Levenlang Leren', een achtergrond artikel over Europees Onderwijsbeleid.

Ooit van Levenlang Leren gehoord, of de fancier Lifelong Learning (LLL)? Ik heb hem al vaker horen vallen tijdens toespraken van bestuurders die het als vanzelfsprekend in hun zinnen propten. De pretentie is dat LLL een goeie oplossing is voor het onderwijzen van een industrieel volk. Dat zal zeker academisch doordacht zijn. Maar je hoort het woord juist vaker van de beleidsmaker en bestuurder dan een academicus.

LLL is het kindje van Human Capital Theory (HCT). Grof en bot gezegd is HCT het idee van een mens als een investeerder-in-zichzelf, als economisch rendabel wezen. Niemand meer zal het onderwijs van die eenheid betalen, maar men is verantwoordelijk voor eigen scholing en bijscholing. Dat is een handig systeem die past bij ‘versoepeld ontslagrecht’ die de werkzoekenden genoeg de tijd geeft om zich aantrekkelijk te maken voor de volgende werkgever waar zij ook nooit thuis zal zijn. LLL is een van de streefpunten van Europese (Inter en Intra) beleidsmakers die het onderwijs economisch rendabel (zoveel mogelijk BNP-verhogend) in willen richten, want wat heb je aan onderwijs behalve dat bedrijven daar uiteindelijk geld uit kunnen toveren?

Het volgende artikel is een kritiek op LLL; al in 1999 geschreven toen men (politici) in VK daar heilig in geloofde. Lees en wees geïnformeerd: Coffield: LLL as Social Control!