ASVA: Studie plannen onmogelijk door bezuinigingen

Studenten krijgen dit jaar opnieuw met verschillende bezuinigingsmaatregelen te maken. Onduidelijkheid hierover maakt het nagenoeg onmogelijk om het studietraject te plannen. Veel studenten weten niet wat hen volgend jaar te wachten staat en kunnen daarom moeilijk keuzes maken.

Het is onzeker of de studiefinanciering tijdens de masterfase volgend jaar nog blijft bestaan en het OV-reisrecht wordt misschien ook ingekort. Daarnaast gaan studenten een langstudeerboete van 3000 euro betalen en kunnen de kosten voor een tweede studie oplopen tot meer dan 10.000 euro. De bezuinigingen op het hoger onderwijs zijn ingewikkeld en veel studenten zijn dan ook niet goed op de hoogte van de huidige en geplande maatregelen. De landelijke studentenorganisaties stelden al eerder dat de voorlichting vanuit de overheid slecht is. Ondanks de onduidelijkheid wil staatssecretaris Halbe Zijlstra deze maatregelen al vanaf september 2012 gaan invoeren.

“Studenten hebben tegenwoordig een kristallen bol nodig om te voorzien wat ze het beste kunnen gaan doen volgend jaar”, aldus ASVA-voorzitter Eline Peters. Zo is het onduidelijk of twee studies tegelijk doen ook duurder wordt en kunnen aanstaande masterstudenten niet van een OV of studiefinanciering uitgaan. Eén verkeerde keuze kan al duizenden euro’s kosten. “Niet alleen zijn de maatregelen zelf funest voor studenten, de slechte voorlichting en de langdurige onduidelijkheid richten nog veel meer schade aan. Het woud aan regels belemmert en vertraagt de studievoortgang”, aldus Peters.

Dit was een bericht van de ASVA studentenunie. Zijn hebben op hun website een overzicht gemaakt van alle maatregelen waar studenten mee te maken krijgen. Ook kunnen studenten advies vragen.

14 thoughts on “ASVA: Studie plannen onmogelijk door bezuinigingen

  1. Jan Bontje, columnist; dichter, onafhankelijk publicist (en vrijdenker) on said:

    Afbraak van onderwijs en universiteit: een rechtse hobby.

Comments are closed.