Zone A Defendre (ZAD) - GroenFront! Dagcafé

Zone A Defendre (ZAD) – GroenFront! Dagcafé

Al sinds 1963 zijn er plannen om een groot vliegveld bij Nantes (Frankrijk) te bouwen. Voor het vliegveld moet 1650 hectare aan bossen, landerijen en dorpen verdwijnen. Karakteristiek aan dit gebied is dat er door de vliegveld plannen nooit ruilverkaveling heeft plaatsgevonden en dat het een zeer waardevol kleinschalig landschap is met vele houtwallen.

Sinds het voorjaar van 2010 is er in het gebied een gemeenschap ontstaan van mensen die met radicaal verzet de bewoners willen ondersteunen in hun strijd tegen het vliegveld. Na de eerste 10 bezettingen dat voorjaar is het geleidelijk gegroeid tot meer dan 30 bezette plekken verspreid door het schitterende landschap. Aangezien het duidelijk was dat de bezettingen lang gingen duren werden er al snel plannen gemaakt voor een duurzame voedselvoorziening in zelfbeheer. Er ontstonden grote gemeenschappelijke tuinen, een bakkerij en een “supermarkt” waar de verschillende plekken hun geproduceerde voedsel brengen en halen wat ze nodig hebben. De gemeenschap daar laat zien dat een radicaal en duurzaam leven wel degelijk mogelijk is.

Op 16 oktober zijn in een landschap met vreedzaam verzet en brandende barricades 7 panden en 4 terreinen ontruimd. Uiteraard gaan de acties in de ZAD door en is alle steun welkom, versterking voor de nog altijd bezette plekken en herbezettingen zullen de komende weken en maanden zeer welkom zijn. Tijdens het GroenFront! dagcafé zullen we de documentaire ´When the trees shake´ tonen en zal er meer info gegeven worden over de strijd aldaar.

Zone A Defendre: Info over het verzet tegen de bouw van een vliegveld bij Nantes (Frankrijk). Zondag 7 april, 14:00-17:00, ACU, Voorstraat 71, Utrecht.

GroenFront! dagcafé: elke eerste zondag van de maand, 14.00-17.00.

http://www.groenfront.nl/

Leave a Reply