Wie is er schuldig aan schuld?

Wie is er schuldig aan schuld?

Wegens ziekte kan antropologe Sabine Luning helaas niet komen spreken. Om deze reden hebben  we besloten om een alternatief programma op te zetten. We hebben er voor gekozen in de plaats van mevr. Luning een lezing laten zien van antropoloog David Graeber (ongeveer 35 min), schrijver van het boek Debt: the first 5000 years.

Het lijkt wel alsof we geboren worden om schuld aan te gaan. Tenminste, het is tegenwoordig onmogelijk te leven zonder dit te doen. Of het nu gaat om mensen, bedrijven of overheden, schuld is een steeds belangrijker onderdeel geworden van onze economie. Zo is in Nederland het doen van een vervolgstudie inmiddels onmogelijk, tenzij je bereidt bent duizenden euro’s te lenen. Het gaat zelfs zo ver dat schuld zélf een verhandelbaar goed is geworden waarmee miljoenen worden verdiend.

Voor iets dat zo vanzelfsprekend is wordt er maar weinig aandacht besteed aan wat schuld nu eigenlijk is, laat staan waarom het überhaupt bestaat. Om dit gat te vullen besteden we deze avond aandacht aan schuld. Waar komt schuld vandaan? welke gevolgen heeft het voor de manier waarop we met elkaar omgaan? Wie heeft er baat bij het bestaan van schuld? En is het mogelijk om de lasten van schuld eerlijk te verdelen of, zoals in de geschiedenis al vaker is gebeurd, zelfs helemaal van ons af te werpen?

Sprekers vanuit de antropologie, economie en organisaties die zich bezig houden met schuld komen aan het woord.

Sprekers:
Sabine Luning, Antropoloog (Leiden Universiteit)
– Henk Kroon, Bijstandsbond
– meer sprekers volgen…

434 thoughts on “Wie is er schuldig aan schuld?

Leave a Reply