Weg met de monarchie! Het is 2013

Weg met de monarchie! Het is 2013

Anti-monarchisten leggen uit waarom de monarchie zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Sprekers: Gijs Peskens (Het is 2013), Jack Jan (Nieuw Republikeins Genootschap), Koos Borghouts (HIJOS.nl), Peter Storm (blogger) en meer.. facebookevent.


Het Comité “Het is 2013” heeft aangekondigd ludiek te protesteren tijdens de kroning van Willem Alexander op 30 april. Deze avond leggen deze en andere anti-monarchisten uit waarom de monarchie zo snel mogelijk moet worden afgeschaft en debatteren over de vraag wat de boodschap en doelstelling zou moeten zijn van het aankomende kroningsprotest.

Sprekers: Gijs Peskens (Het is 2013), Jack Jan Wirken (Nieuw Republikeins Genootschap), Koos Borghouts (HIJOS*) en Peter Storm (blogger).

*H.I.J.O.S. spreekt zich niet uit over de monarchie maar zal spreken over de kwestie Zorreguieta en is dus geen ‘anti-monarchistische’ organisatie

_______________
Kom 2 weken later ook naar het debat “Geen woning, geen kroning”, waarin getuigen van toen en anti-monarchisten van nu terugblikken op het kroningsprotest van 1980 (met beeldmateriaal) en voorblikken op het kroningsprotest van 30 april 2013.
facebookevent

_______________

Achtergrondinfo:

Joanna legt in Pauw&Witteman uit hoe het allemaal begon, met één protestbord waarvoor zij door de politie werd weggestuurd. Het gevolg was enorme media-aandacht voor deze inperking van meningsuiting en de oprichting van het platform “hetis2013“. Zelfs de NOS volgt inmiddels elke stap van dit platform over het ‘het is 2013’ platform. Gijs Peskens van hetis2013 komt bij het debat de doelstelling van het platform uitleggen: “De monarchie als instituut kan simpelweg gewoon niet bestaan in een democratisch land anno 2013. Laten we nadenken over hoe verder te gaan met democratie in Nederland! Hoewel, het herstel van de republiek der Nederlanden, voor sommige de eerste keuze kan zijn, is dit niet de enige optie.” In het aankomende kroningsprotest zal dit platform samenwerken aan ludieke protesten samen met het Nieuw Republikeins Genootschap die op dit bastadebat komt uitleggen hoe zij “de regeringsvorm van Nederland op democratische wijze een republikeinse grondslag” wil geven. Peter Storm blogde verheugd over de opleving van anti-monarchistische sentimenten in het land en schreef “Torpedeer die Oranjeshow, sloop die kroningshype”, maar heeft wat twijfels over de republikeinse doelstellingen: “Het gaat hierbij niet op republiek versus monarchie. Het gaat hier om anti-monarchisme als anti-autoritarisme […] in een republikeinse staat is datzelfde autoritarisme verhuld achter volkswil en representatieve beginselen”. Ook een spreker op ons debat: de Nederlandse tak van HIJOS “Kinderen van slachtoffers van de laatste Argentijnse dictatuur voor Identiteit, Rechtvaardigheid, tegen Vergetelheid en zwijgen”. Ze leggen uit hoe zij denken over de schoonfamilie van de nieuwe koning en over de manier waarop de Nederlandse regering en koningshuis Zorreguieta met open armen ontvangt.

Leave a Reply