Utrecht: Harrie of geen Harrie? Over de omstreden wekelijkse koopzondag

Utrecht: Harrie of geen Harrie? Over de omstreden wekelijkse koopzondag

Wil Utrecht elke zondag haar winkels open of niet? Grote winkelketens prijzen de voordelen, kleine ondernemers vrezen de consequenties. Waarom zou Utrecht elke zondag de winkels willen openen en wat zijn de gevolgen voor de Utrechtse gemeenschap? Basta! gaat in debat met de initiatiefnemers van een kritische tegencampagne, vakbond FNV Bondgenoten en lokale betrokkenen.

Afgelopen juni werd er bij de gemeente Utrecht een burgerinitiatief ingediend onder de noemer “Utrecht wil elke zondag open”. Het figuurtje Harrie werd gebruikt als toonbeeld voor de gewone Utrechter die graag elke zondag wil kunnen winkelen. Daarnaast zien de initiatiefnemers de wekelijkse koopzondag als een mogelijkheid om de Utrechtse economie te stimuleren.

In 2005 is echter een referendum gehouden onder inwoners van Utrecht, waarvan 65% tegen de wekelijkse koopzondag stemden. Wat is er sindsdien veranderd? Met name kleine ondernemers hebben zich georganiseerd in een anticampagne genaamd “Utrecht is GEEN Harrie”. Ze zijn tegen de verruiming van de koopzondag uit vrees voor een te grote werkdruk en oneerlijke concurrentie van grote winkelketens. Bovendien staat volgens hen de charme van de stad op het spel. Kom ook en laat je mening over deze kwestie horen!

De volgende sprekers zullen aan bod komen:

  • Frank Schuemie (Utrecht is geen Harrie)
  • Kees van Oosten
  • Sam Groen (FNV Bondgenoten)
  • Koen Haegens (redacteur Groene Amsterdammer, www.neemdetijd.nu)

317 thoughts on “Utrecht: Harrie of geen Harrie? Over de omstreden wekelijkse koopzondag

Leave a Reply