Socialisme in Latijns Amerika

Socialisme in Latijns Amerika

Sinds Hugo Chávez op het Wereld Sociaal Forum in 2005 sprak over de opbouw van ‘het socialisme voor de 21ste eeuw’, is Venezuela een brandpunt geworden voor de discussies binnen internationaal links. De maatregelen die Chávez’ regering neemt voor de armen lijken te bewijzen dat een alternatief voor het neoliberalisme mogelijk is. Anderen zien in zijn pogingen om altijd verkiesbaar te blijven het bewijs dat hij een dictator in de dop is. Wat vind jij? Gaat Chavez te ver? Of juist niet ver genoeg?

Socialisme voor de 21e eeuw, wat houdt dat in? Gaat het om een president die links-achtig beleid voert? Of zou de macht echt bij het volk moeten liggen? Dit zijn de centrale vragen waar we het tijdens het debat over zullen hebben. Als handvaten gebruiken we landen als Venezuela, Ecuador en Bolivia. Wat gebeurt er in Zuid-Amerika en wat kan links in Nederland daar van leren?

Aanhangers, tegenstanders en critici van Chavez gaan in debat over deze vragen. Kom luisteren en geef je mening!

Sprekers

  • Barbara Hogenboom, Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA)
  • Pepijn Brandon, Internationale Socialisten
  • Edwin Koopman, Journalist
  • Daniel Chávez, Transnational Institute

English

Since Hugo Chávez talked about building “socialism for the 21st century’ at the World Social Forum in 2005, Venezuela has become a focal point for discussions within the international left. The pro-poor measures of the Chavez government seem to prove that an alternative to neo-liberalism is possible, while some see dictatorial tendencies in his attempts to reform the constitution. What is socialism for 21st century? Is Chavez going too far, or not far enough? What is the state of the left in Latin America and what can the Dutch learn from it?

Verslag

Het was druk in de kelder van de Kargadoor aan de Oudegracht, waar het derde debat van Basta zou gaan plaatsvinden. Zo’n zeventig mensen zaten en stonden in het zaaltje.

Ditmaal was het onderwerp: Socialisme in Latijns Amerika. Er was een viertal sprekers uitgenodigd, echte experts op dit gebied. Ieder spreker hield als inleiding voor het debat een kort praatje. Als eerste spark Daniel Chávez (geen familie van) van het Transnational Institute. Hij komt uit Latijns Amerika en deed in het Engels verslag van zijn onderzoeken en ondervindingen in het gebied. De andere sprekers waren Barbara Hogenboom van het Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA), Pepijn Brandon van de Internationale Socialisten en Edwin Koopman, een journalist.

We zouden praten en debatteren over de situatie in Latijns Amerika, waar het socialisme in zeer drastische vormen de kop op steekt. Zo viel de naam Hugo Chávez meerdere malen en buiten de situatie in Venezuela werden ook andere landen besproken.

Is links de oplossing voor Latijns Amerika, of gaat het beleid dat door Chávez gevoerd wordt veel te ver? Nadat de sprekers hun zegje gedaan hadden was het de hoogste tijd dat de mensen in de zaal konden reageren op hetgeen er gezegd was. Zo werd er telkens een nieuw licht op de zaak geworpen en gingen we na een succesvol Basta debat vol nieuwe inzichten naar huis!

Meer lezen?

Internationale Socialisten Ooggetuigenverslag uit Venezuela
Handsoffvenezuela.org Pro-Chávez activisten site
Socialist Review Shaping the future in Venezuela
Parool Grondwet Chávez verworpen
theREALnews.com Filmpje over Chávez & Venezuela
TNI.org Persoonlijke pagina van Daniel Chávez, met een lijst van publicaties.

Downloads

Leave a Reply