Landbouw-actiekamp 2012

Landbouw-actiekamp 2012

Van 5 tot en met 10 juli organiseert ASEED in Den Bosch een 6-daags kamp met praktische workshops, trainingen, discussies, lezingen, sprekers, en actie voor goede ecologische initiatieven, alternatieven voor industriële landbouw, voor een andere voedselketen, tegen gentech en vleesindustrie, en meer… Dit is een uitnodiging voor en update aan activisten, slow-foodies, boeren, tuinders, studenten, dierenvrienden en ieder ander die meer willen leren over duurzame en onduurzame landbouwpraktijken. Zet het in je agenda en
kom meedoen!!

Een greep uit het programma
De start van het landbouwactiekamp komt dichterbij. En als locatie is uiteindelijk voor Den Bosch gekozen. In een woonwijk in het oosten van de stad, in en rond een gekraakt buurttuinproject, genaamd de Graafsehof. Het workshopprogramma wordt steeds concreter.
Bevestigd zijn onder andere: Gentech-update door Greenpeace,
gentech-veldbevrijdings-bewegingen door het Belgische FLM (meer voorbeelden van gelijke groepen/acties in andere landen welkom!), introductie in verschillende vormen van duurzame landbouwsystemen (biodynamisch, landbouw-ecologie, permacultuur), het bewaren
van zaden, natuurlijk plaagbeheer en gezonde bodem in je moestuin, leren werken met landbouwgereedschap, actietrainingen door Vredesactie, tractorrijden, praten en werken met boeren, een discussie over de Europese beweging voor voedselsoevereiniteit. Het programma begint op donderdag 5 juli en gaat door tot en met maandag 9 juli. Op 10 juli wordt er geevalueerd en afgebroken en opgeruimd.

Workshop geven?
Wil je zelf een workshop komen geven? Kei-tof! Maar het programma zit aardig vol dus mail ons snel. We zijn nog specifiek op zoek naar mensen die activiteiten met kinderen willen doen en mensen die ervaring hebben met creatief activisme om te delen (adbusting, samba, guerilla gardening, straattheater, uitbundige spandoeken en catchy leuzes etc). Maar natuurlijk ben je van harte welkom om andere relevante workshops voor te stellen!

Alternatieve landbouwmarkt op zaterdag 7 Juli, 13:00
Zaterdag is het programma iets meer gericht op mensen uit de buurt en andere geïnteresseerden die nog weinig van landbouw weten. De workshops zijn vooral introducerend en met veel ruimte voor gezelligheid. Er zal een kleine informatiemarkt zijn. Wil je ook een stand om materiaal te verspreiden over jouw project of actiegroep? Laat het ons weten.

Netwerken in het wereldcafé op zaterdag 7 juli, 20:00
Zaterdagnacht veranderen we een tent in een gezellig café, waar iedereen ideeën en voorbeelden kan uitwisselen. Organisaties, initiatieven en individuen hebben de gelegenheid om een tafel te reserveren, waar mensen rondom kunnen gaan zitten voor een informeel gesprek. Wil je een tafel voor jouw project/initiatief/campagne? Lees meer hier:http://landbouwactiekamp.contrast.org/?page_id=181

Actie
Maandag 9 juli ligt de focus op een of meer acties. Inspiratie voor mogelijke doelwitten en onderwerpen zullen we halen uit de workshops, zie ook onderaan de eerdere oproep. Enigszins aan het begin van het kamp zal worden besloten wat voor acties we gaan doen. Ook actieplannen voor de andere dagen zijn trouwens welkom.

Hulp gezocht
We zoeken momenteel mensen die kunnen helpen met;
– het kinderprogramma vorm geven en de organisatie van een gebiedje in het kamp voor de kids
– met opbouwen op 4 juli
– met spandoeken maken vooraf
– vertalingen en editten tekst vooraf en ook simultaan vertalen tijdens workshops en vergaderingen (NL, ENG, DE vooral)
– faciliteren van workshops & vergaderingen tijdens het kamp,
– iemand die vrijwilligerscoordinatie op zich wil nemen (roosteren voor schoonmaak- bardiensten, vertalingen e.d.)

Financiën en reiskostenvergoeding
We hebben een budget voor het kamp, maar niet genoeg om alle kosten te dekken. Daarom vragen we deelnemers om een contributie van EUR7,50 als je een dag komt. Als je meerdere dagen komt wordt het bedrag per dag lager. Het eten per dag(ontbijt, lunch en avondeten en koffie en thee de hele dag) is 7 euro. Kijk daarvoor op de website onder praktische informatie. Daar vind je ook wat die kosten allemaal dekken.

We hebben een beperkte mogelijkheid tot het (deels) vergoeden van reiskosten als je van buiten Nederland komt, EN als je op de 4e juli komt (helpen met de opbouw) en/of blijft tot de 11 (helpen met afbreken). Laat het ons weten als je wilt komen en de reiskosten een probleem zijn. Mogelijk kunnen we een deel van de kosten vergoeden.

Wil je een plek reserveren voor je workshop, een stand, of een tafel in het Wereldcafé, of als je meer wilt weten over het kamp, mail ons dan op: landbouwactiekamp@aseed.net. Laat ons weten als je komt. Maar laat je huisdieren thuis ajb.
Houdoe en hopelijk zien we je in Den Bosch!
www.landbouwactiekamp.net

Eerste oproep
Weet jij waar jouw eten vandaan komt? Wil jij ook de voedselproductie in eigen handen nemen en helpen om de voedselketen tussen boer en consument korter maken? Meer weten over de strijd tegen gentech en industriële landbouw die wordt gedomineerd door grote bedrijven? Wil je acties organiseren tegen de vleesindustrie en de import van diervoeder?
Ben je ook geïnteresseerd in het produceren van je eigen voedsel op een duurzame, klimaatneutrale, autonome en sociale manier? En niet bang om vieze handen te krijgen in een workshop? Dit en meer komt aan bod tijdens het kamp.

Vorig jaar vond in de Flevopolder het eerste Landbouwactiekamp plaats. Door zo’n 70 mensen werd drie dagen bij een bioboer gekampeerd voor een programma vol interessante workshop en acties tegen een gentech-proefveld en het groenwassen van soja. Volgens de deelnemers was het kamp voor herhaling vatbaar. Daarom komt er dit jaar een tweede editie met weer een interessant programma met trainingen, workshops, actie en gezelligheid voor
activisten, slow-foodies, boeren en tuiniers, studenten, dierenvrienden en verder iedereen die kennis en vaardigheden over duurzame landbouw en activisme wil opdoen en uitwisselen.

Dit jaar verwachten we wat meer deelnemers vanuit omliggende landen. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om internationale campagnes voor voedselsoevereiniteit, het behoud van vrije zaden en het recht op land te bespreken.

Leave a Reply