I Love Free Speech!?

I Love Free Speech!?

Stelling: “Als je gelooft in vrijheid van meningsuiting dan moet je ook meningen toestaan die je veracht.” – Noam Chomsky

Bijna iedereen in Nederland is het eens over het recht op vrijheid van meningsuiting. Toch wordt de zin “ik geloof in vrijheid van meningsuiting” vaak gevolgd door een “maar”…: niet als het gaat om het ontkennen van de Holocaust, of om racisme. Dit betekent dat vrijheid van meningsuiting niet onvoorwaardelijk wordt verdedigd, maar dat er grenzen aan worden gesteld.

Vooral als het gaat om meningen die we verachten, vinden velen dat de vrijheid om deze meningen te verkondigen moet worden beperkt. Maar er is een onderscheid tussen het eens zijn met een bepaalde mening en het recht an sich om die mening te verkondigen. Is het dan wenselijk dat het recht op vrijheid van meningsuiting afhankelijk is van de inhoud van een mening? Twee jaar geleden werden activisten van de Internationale Socialisten gearresteerd vanwege een poster waarop ze Wilders een extremist noemen. Nu wordt Wilders aangeklaagd vanwege discriminerende en haatzaaiende uitspraken. In beide gevallen wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt. Maar willen we eigenlijk wel dat de rechterlijke macht kan bepalen wat we mogen zeggen en denken? Bovenstaande uitspraak van Chomsky is de stelling van het aankomende Basta debat, waarin we binnen links een discussie willen voeren over het recht op vrijheid van meningsuiting.

Sprekers

Bas van Stokkom
Socioloog en Filosoof, verbonden aan het Centrum voor Ethiek, Radboud Universiteit Nijmegen. Auteur van het boek ‘Mondig tegen elke prijs, Het vrije woord als fetisj’.
René Danen
Voorzitter Nederland Bekent Kleur
meer sprekers volgen..

Filmpje over de stelling

Van de documentaire Manufacturing Consent, over de Faurisson affaire.

Links

Documentaire: An Independent Mind
Movies that Matter start de reeks met An Independent Mind, door Rex Bloomstein. Deze documentaire behandelt een van de meest controversiële mensenrechten: vrijheid van meningsuiting. Meevoelen met een gevluchte reggae-zanger of een gevangen gezette Algerijnse cartoonist is niet moeilijk. Maar hoe zit het met de Holocaust-ontkenner David Irving?

Leave a Reply