Hoe ziek is de Farmaceutische Industrie?

Hoe ziek is de Farmaceutische Industrie?

Tijdens dit debat gaan we in op de werking van een industrie die zegt een publiek belang te behartigen, maar toch commercie voor gezondheid lijkt te plaatsen. Is de medische wetenschap wel onafhankelijk genoeg van de farmaceutische industrie? Is er voldoende toezicht op de wijze waarop een medicijn ‘op de markt wordt gezet’?

De farmaceutische industrie is de meest winstgevende industrie ter wereld. En daar waar het geld is, ligt ook de macht. Met de opkomst van het neoliberalisme zijn farmareuzen meer en meer losgekoppeld van toezicht door de overheid en een zelfregulerende industrie geworden. Deze zelfregulering heeft geleid tot toenemende invloed op de uitkomst van wetenschappelijke onderzoeken en de publicatie daarvan in medische tijdschriften. Ook wordt het voorschrijfgedrag van artsen beïnvloed door de bijna oneindige budgetten voor de marketing van nieuwe (en oude) medicijnen. Dit kan er toe leiden dat patienten noch het beste noch het goedkoopste medicijn tegen hun kwaal voorgeschreven krijgen. Alle winstgevendheid ten spijt worden er medicijnen tegen westerse ziektes op de bewoners van ontwikkelingslanden getest, omdat het goedkoper is en de wetgeving en het toezicht in deze landen minder strikt is. Kom luisteren en geef je mening!

Sprekers

Fernand Haesbrouck
Apotheker en Auteur: ADHD-medicatie: medische megablunder
Wim Leereveld
Voorzitter van de organisatie Access to Medicine en oprichter van de Access to Medicine Index, Voormalig directeur van Bugamor Pharma, Voormalig CEO Walsh Netherlands en mede-oprichter van Walsh International and Pharmaceutical Marketing Services (PMSI).
Dick Bijl
arts-epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin

Meer lezen?

Access to Medicine
Index van farmaceutische bedrijven in verband met de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden

Leave a Reply