Film: We Feed The World

Film: We Feed The World

Basta staat op 16 oktober in het teken van de wereldvoedseldag. Naar aanleiding hiervan gaan wij de film We Feed the World vertonen.

We Feed the World ontrafelt het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt. Regisseur Erwin Wagenhofer onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie. Ondanks sommige schokkende onthullingen is de film geen simplistische kruistocht tegen industriële voedselproductie, maar krijgen betrokkenen uiteenlopend van boeren, biologen, politici, producenten van genetisch gemodificeerde zaden en de CEO van ’s werelds grootste levensmiddelenmultinational Nestlé alle ruimte.

De film laat zien dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt geconsumeerd. Brazilië offert duizenden hectares regenwoud op om soja te verbouwen – niet voor de honger lijdende bevolking, maar voor Europese pluimveehouders die er vleeskuikens mee vetmesten. Ondertussen subsidiëren we in het westen onze eigen boeren jaarlijks met 349 miljard dollar aan landbouwsubsidies. De overschotten worden in Afrika gedumpt en aangeboden voor slechts een derde van de lokale marktwaarde.

YouTube

Bekijk hier een fragment van de film

Meer lezen?

WeFeedTheWorld.nl De website van de film.
Gen Zoekt Boer Een documentaire over genetische manipulatie in de landbouw.
A SEED De makers van de bovengenoemde film & organisatie rond Actie voor solidariteit, gelijkheid, milieu, en diversiteit in Europa.
WereldVoedselDag Op 16 oktober worden ook andere activiteiten rond de WereldVoedselDag georganiseerd.
Supermacht.nl De campagne supermacht.nl belicht de problematiek van de macht van Nederlandse supermarkten in de hele keten, van producent tot consument, en werkt aan alternatieven die rekening houden met de belangen van mens en milieu.
ViaCampesina.org “We are the international movement of peasants, small- and medium-sized producers, landless, rural women, indigenous people, rural youth and agricultural workers. We defend the values and the basic interests of our members. We are an autonomous, pluralist and multicultural movement, independent of any political, economic, or other type of affiliation. Our members are from 56 countries from Asia, Africa, urope, and the Americas.”

Flyer & Poster Downloaden

Leave a Reply