Film: The Corporation

Film: The Corporation

De documentaire probeert in kaart te brengen wat de macht is van grote bedrijven in onze kapitalistische samenleving. En hoe die macht steeds vaker lijkt te ontsporen. Na de val van het communisme is het kapitalisme in Amerika tot grote winnaar uitgeroepen. ‘The Corporation’ probeert die triomfantelijke glimlach van het kapitalistische gezicht te slaan. Al is dit het systeem zelf inmiddels al behoorlijk gelukt in de context van de kredietcrisis.

150 Jaar geleden was een corporation een samenwerkingsverband dat werd opgericht om grote projecten aan te pakken, bijvoorbeeld een brug. Tegenwoordig is de invloed van bedrijven doorgesijpeld in alle geledingen van onze maatschappij.

De documentaire belicht de verhouding van corporaties met milieu, arbeidsomstandigheden, globalisme, politieke partijen, media. De uitverkoop van staatsbedrijven, waardoor zelfs water onbetaalbaar wordt voor de armsten. Het patenteren van micro-organismen en andere stoffen in de natuur, waardoor medicijnen en landbouwzaden onbetaalbaar worden. Het bevat interviews met onder anderen Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva en Michael Moore.

De makers hebben zich bij deze documentaire gebaseerd op het boek van Joel Bakan: ‘The Corporation: the pathological pursuit of profit and power’.

Winnaar van 26 internationale prijzen! 10 publieksprijzen waaronder de 2004 Sundance Film Festival.

Details

  • Canada / 2003 / Video
  • Regie: Mark Akbar
  • Duur: 145 min. + korte pauze
  • Taal: Engels
  • Ondertiteling: Nederlands

Leave a Reply