Climate Games: levend stratego spelen met Kolencentrale NUON.

Climate Games: levend stratego spelen met Kolencentrale NUON.

Op 14 juni organiseert Wij Stoppen Steenkool een groot levend stratego achtig spel in en rond de kolencentrale van NUON aan de Hemweg in Amsterdam. Deelnemende teams kunnen punten verdienen met ludieke anti-steenkool acties of het planten van vlaggen op het terrein van de kolencentrale of de nabijgelegen kolenoverslag. Aan het eind van de dag wordt er een winnaar uitgeroepen. Spel organisator Esther ‘ We gaan er vanuit dat NUON en de Politie mee doen als Team Zwart en Team Blauw. Aan hen om het de Climate Games teams zo lastig mogelijk te maken.’  Op de website van Wij Stoppen Steenkool staan spelregels, informatie over de kolencentrale en het spelterrein en wordt op de dag zelf verslag gedaan van de wedstrijd via een speciale app. Spel organisator Pieter ‘Er hebben zich al 11 teams uit binnen en buitenland aangemeld, en we verwachten er meer. De teams doen natuurlijk mee voor het spelplezier maar ook omdat ze net als wij willen leren hoe je kolencentrales uit zet. Op elke kolencentrale zit een stopknop. En de 11 kolencentrales in Nederland moeten voor 2020 uit.’ Rond het speelveld worden enkele toeschouwersvakken ingericht. De prijsuitreiking en nabeschouwing vindt elders in de stad plaats. De locatie hiervoor wordt op de dag zelf bekend gemaakt.

Wat wil Wij Stoppen Steenkool bereiken met de Climate Games? Er staan in Nederland 11 kolencentrales. 5 daar van gaan dicht vanwege het energieakkoord, 3 nieuwe zijn in aanbouw en hun opening wordt tegen gehouden door procedures, 2 oude centrales (Amsterdam en Geertruidenberg) zijn de dans ontsprongen. Om er voor te zorgen dat alle kolencentrales uit gaan, het energieakkoord ook echt wordt nageleefd en
de procedures niet worden omzeilt is extra druk nodig. Iedereen is tegen kolencentrales, maar anders dan in de landen om ons heen er is geen echte anti steenkool beweging. Wij hopen daar met de Climate Games een begin mee te maken. De Climate Games zijn wat ons betreft slechts de start, een manier om spelend te leren. De kolencentrale van NUON staat die dag uit voor onderhoud, een perfecte dag  om droog te oefenen.

Hoewel zowel NUON (Team Zwart) als de Politie (Team Blauw) op de hoogte is van het spel, hebben beide teams zich tot nog toe onthouden van commentaar, noch bekend gemaakt wat hun speltactiek gaat zijn. Spelorganisator Jaap ‘we hopen dat ook deze teams zich aan de spelregels gaan houden en geen eigen spelregels gaan bedenken, en vooral dat ze sportief blijven. Het is tenslotte maar een spelletje.’

Op 1 juni organiseert Wij Stoppen Steenkool eenmalig een publieke rondleiding door het speelveld. Verzamelen om 13.00 uur op Station Amsterdam Sloterdijk of Station Zaandam.

Waar: Westelijk Havengebied / Hemweg Kolencentrale / OBA kolenoverslag

Wanneer: 14 juni 2014 13.00 – 17.00

Meer informatie www.wijstoppensteenkool.nl

live verslag o.a. via twitter @stopsteenkool

423 thoughts on “Climate Games: levend stratego spelen met Kolencentrale NUON.

  1. Pingback: Nederland steenkoolvrij | Acties | Kritische Studenten Utrecht

Leave a Reply