Big Brother is back: NSA, privacy, veiligheid en internetvrijheid

Big Brother is back: NSA, privacy, veiligheid en internetvrijheid

Sinds de onthullingen van Edward Snowden is het duidelijk geworden dat overheden op grote schaal het internetverkeer van burgers in de gaten houden. Zo is gebleken dat bedrijven als Microsoft, Google en Facebook door de Amerikaanse inlichtingdienst NSA gedwongen worden toegang te verlenen tot de gegevens van miljoenen gebruikers. Big Brother is terug.

Op deze informatieavond vragen we: hoe en waarom volgen overheden het internetverkeer van burgers? Wat is de rol van het bedrijfsleven hierin? Wat zijn de gevolgen voor internetprivacy en (pers)vrijheid? En op welke manier kunnen we ons tegen dit toezicht beschermen?

Sprekers

Douwe Schmidt
Vrijwilliger bij digitale burgerrechten beweging Bits of Freedom en werknemer bij privacy bewust webhosting bedrijf Greenhost. Op dit moment schrijft hij een boek over zijn digitale alter-ego.
Jurre van Bergen
Oprichter van UseOTR voor veilig chatten, Stichting Hart voor
internetvrijheid door het bevorderen van anonimiteit op internet en organiseerde verschillende edities van Hack in the Box; een conferentie voor experts op het gebied van internetveiligheid. Sinds kort is hij collega van Douwe bij Greenhost.
meer sprekers volgen…

Douwe Schmidt en Jurre van Bergen organiseren tevens samen de succesvolle TA3M avonden waarin workshops, presentaties en discussies worden gehouden over digitale verdedigingstechnieken. Ook waren ze verantwoordelijk voor het Noisy Square; een podium op het hackerfestival OHM2013 waar de thematiek van TA3M vier dagen lang met meer dan 40 verschillende sprekers behandelt werd.

Facebook Event

Template-geel

Overige bronnen en extra informatie

Anoniem internet

Tor Project: Anonymity Online
Protect your privacy. Defend yourself against network surveillance and traffic analysis. https://www.torproject.org/
DuckDuckGo
Anonymous, unlogged web searches. https://duckduckgo.com/

Kun je niet genoeg krijgen? Check Prism-Break.org voor een hele lijst.

Prism-Break
Opt out of global data surveillance programs like PRISM, XKeyscore and Tempora. Stop governments from spying on you by encrypting your communications and ending your reliance on proprietary services.
https://prism-break.org/

Nederlandse organisaties voor internetvrijheid

Bits of Freedom
Bits of Freedom komt op voor jouw vrijheid en privacy op internet. Deze grondrechten zijn onmisbaar voor je ontplooiing, technologische innovatie en de rechtsstaat. Maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend.
https://www.bof.nl/
Vrijbit
De vereniging Vrijbit stelt zich ten doel zich grensoverschrijdend in te zetten voor het recht op privacy, vrije communicatie en toegang tot informatie.
https://www.vrijbit.nl/

Leave a Reply