1 Mei Viering Nijmegen

1 Mei Viering Nijmegen

Dit jaar vind er in Nijmegen weer antikapitalistische 1 mei viering plaats. Onderdeel van deze viering zijn een demonstratie, eten en feest.

DAG VAN DE ARBEID(ST)ERS

Internationaal staat 1 mei staat bekend als de “Dag van de Arbeid”. De traditie om deze dag te vieren is in Nederland minder diep geworteld dan in andere landen, zoals Duitsland of België. Wij, de organisatoren van de 1 mei viering Nijmegen, willen daar verandering in brengen. In 2015 organiseren wij een brede 1 mei viering, waar verschillende onderwerpen aandacht krijgen: zorg, onderwijs, werk en migratie.

Arbeid verdient een viering. Het zelfvertrouwen en het respect voor werkenden verdient veel meer aandacht dan het normaal gesproken krijgt. Bankiers, beleggers, bestuurders, politici gaan er vanzelfsprekend vanuit dat er werk wordt verricht waar zij aan kunnen verdienen. De grote weelde waarin zij leven wordt geproduceerd door mensen met betaald of zélfs onbetaald werk, en steeds vaker door werkers in de publieke sectoren, zoals onderwijs of zorg. Op 1 mei vieren wij dat arbeid, en niet de winst het belangrijkste is. We staan stil bij arbeid omdat we samen willen werken aan het goede leven, de warme en passende zorg voor elkaar, het gepassioneerde leren en de vreugde van samen een prestatie neerzetten. We zeggen NEE tegen het rendementsdenken en JA voor aandacht voor de mens achter de cijfers.

Op 1 mei houden we een demonstratie door de stad. We staan stil bij plekken waar de drang naar rendementscijfers het onderwijs, de zorg of sociale voorzieningen onder druk zetten.

We verzamelen op de Schaek Mathonsingel in Nijmegen, tegenover het centraal station, bij de uitgang van de parkeergarage. We lopen langs de Graafseweg de wijk Wolfskuil in, lopen een stukje in de wijk Waterkwartier en eindigen vervolgens in het centrum de rondtocht. Op verschillende plekken zullen sprekers kort aandacht geven aan de thema’s van deze 1 mei viering.

Na de demonstratie is er eten in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, tegen een vrijwillige bijdrage die uiteraard wordt gebruikt voor een goed doel. We sluiten de dag af met een feest in de Grote Broek.

Kom ook! Dit is jouw kans om de start van een traditie mee vorm te geven en mee te bouwen aan een beweging van verbinding!

Zie voor meer info en het volledige programma www.1mei.org en de facebookpagina

Leave a Reply