In Mexico kan het, waarom niet in Californië? Over bezuinigingen in het hoger onderwijs — door Noam Chomsky

Een paar weken geleden had ik een buitengewone ervaring. Ik was in Mexico Stad voor een serie lezingen aan de Nationale Universiteit, een indrukwekkende instelling van hoog wetenschappelijk niveau. Er bestaat selectie aan de poort maar de universiteit is vrijwel gratis. Hierna bezocht ik een nog opmerkelijkere instelling, een Universiteit in Mexico Stad opgericht door oud-burgemeester Lopez Obrador. De faciliteiten en normen zijn wederom van hoge kwaliteit. Toegang is niet alleen gratis maar er bestaat een open toelatingsbeleid, al heeft dat soms vertraging tot gevolg en of begeleiding van studenten die onvoldoende voorbereid zijn. Kort hierna ging ik naar San Francisco om lezingen te geven, hier leerde ik meer over de hoger onderwijs instellingen in Californië.

Ooit stonden ze aan de top van het internationale hoger onderwijs stelsel. Tegenwoordig is het college geld duur en bezuinigingen eisen hun tol op het onderwijs, onderzoek en personeel. Het zou geen verrassing zijn als de twee grote staatsuniversiteiten, UC Berkeley en UC Los Angeles, binnenkort zullen worden geprivatiseerd. Tegelijkertijd zal de kwaliteit en schaal van het hoger onderwijs aanzienlijk verminderden in de rest van de staat. Kortom, Mexico is een arm land met een worstelende economie en Californië zou een van de rijkste plekken ter wereld moeten zijn, met onvergelijkbare voordelen.
Ik beschrijf deze recente ervaringen om te benadrukken dat de huidige bezuinigingen in het hoger onderwijs die overal ter wereld zichtbaar zijn, niet simpelweg kunnen worden toegekend aan economische problemen. Ze weerspiegelen eerder fundamentele keuzes over de aard van onze hedendaagse maatschappij. Als deze maatschappij is geschapen voor de rijken en bevoorrechten die zich bezighouden met financiën en management terwijl productie naar het buitenland wordt overgedragen, waarbij het merendeel van de bevolking aan hun lot wordt overgelaten, dan zijn dit goede keuzes. Echter, als we een andere wereld nastreven voor onze kinderen en kleinkinderen, zijn deze keuzes schandelijk en verderfelijk.

(vertaling door redactie)

69 thoughts on “In Mexico kan het, waarom niet in Californië? Over bezuinigingen in het hoger onderwijs — door Noam Chomsky

  1. Pingback: Nieuwe Krantje Boord Augustus 2010 uit « Kritische Studenten Utrecht | 2010

  2. Pingback: Nieuwe Krantje Boord Augustus 2010 uit « Kritische Studenten Utrecht | 2010

Comments are closed.