De KSU ‘Keek op de Week’

bezetting universiteit utrecht

bezetting universiteit utrecht

Wat heeft er een bijzondere en inspirerende week voor de studentenbeweging plaatsgevonden. Een week die bij deze wordt omgedoopt tot de open bezettingsweek.

Een week die studenten het podium gaf om hun angsten en dromen te delen; een week die liet nadenken over onze toekomst en idealen, een week waar werd uitgedaagd tot discussie en kritisch denken, een week die zocht naar oplossingen en kracht. Ja deze week was een week waarin het onderwijs weer in handen lag van studenten en docenten. In de juiste handen, diegenen voor wie het onderwijs er werkelijk toe doet. En dat laten we ons niet meer afpakken.

UvdT

UvdT

Universiteit van de Toekomst

Op maandag 11 februari begon de week met een omdoping van het Bungehuis in Amsterdam tot de Universiteit van de Toekomst. Een alternatieve universiteit waar alles draait om kennis en zelfontplooiing. Waarschijnlijk zullen velen aangemoedigd zijn door Professor Protest om ook zeker langs te komen. Dr. Protest zijn enthousiasme en oeroude kennis bleek interesse te wekken wat leidde tot een succesvolle dag vol studenten. De Universiteit van de Toekomst mag haar deuren die avond hebben gesloten, zij zullen in korte tijd zeker weer geopend worden!

Zijlstra’s evil plans

Tussentijds werden ons verschillende nieuwsitems in het gezicht gegooid waarin Zijlstra zijn uiterste best aan het doen is om het onderwijs te verslechteren. Ten eerste het ‘bonusmalus’ principe, waarbij Zijlstra goed presterende instellingen wil belonen ten koste van slecht presterende instellingen. Alsof deze ‘goede prestatie’ samen zou gaan met kwalitatief sterk onderwijs. Nee, dat kunnen we wel vergeten als er geconcentreerd wordt op de internationale concurrentie en selectieprocedures aan de poort zoals Zijlstra voorstelt. Daarbij wordt er geprobeerd elke stimulatie tot studeren volledig de grond ingeboord bij studenten. Want universiteiten worden streng, als je dat maar weet voordat je ook maar durft eraan te beginnen. Want denk maar niet met een hbo-propedeuse zomaar door te kunnen stromen naar de uni, of met een mbo-diploma naar de hogeschool. Ook verdwijnt de titulatuur tussen hogescholen en universiteiten zodat hbo’ers zogenaamd beter op hun marktwaarde kunnen worden geschat. Het is duidelijk dat hier weer wordt geconcentreerd op de waarde van universiteiten binnen een systeem van markwerking, concurrentie en winst.

Studentenschuld

Studentenschuld

Gezien deze vreemde scheeftrekking van meer betalen voor minder, ontstaat er een enorme migratiestroom van Nederlandse studenten richting België. Want in België lijken ze in vergelijking met Nederland meer waarde te hechten aan zaken waar we voor zouden moeten vechten (lees: geen torenhoog instellingsgeld en boetes). Onderwijs is een recht en geen privilege!

Universiteit Utrecht Bezet

bezetting universiteit utrecht

bezetting universiteit utrecht

Maar ondanks deze demotiverende berichtgeving werd er niet bij de pakken neergezeten. Want op woensdag 7 februari werd Drift 21 in Utrecht in de ochtend bezet door een groep studenten. Onder het mom van de strijd tegen onderwijsbezuinigingen en ‘reclaim your education’ verkregen studenten weer zelfbeschikking over hun onderwijs. Het programma vol discussies, lezingen, films, debatten, workshops en muziek zorgde met een enthousiaste groep studenten voor een succesvolle dag. Geïnspireerd door dit succes heeft de bezetting uiteindelijk drie dagen geduurd waardoor er ruimte is geweest om te informeren over de tendensen binnen het onderwijs. Ondanks kritiek vanuit enkele hoeken is er met deze bezetting een punt gemaakt. De vraag: ‘Zijn bezettingen nog wel van deze tijd?’, moet beantwoord worden met: ‘Bezetten is juíst van deze tijd!’. Want in deze tijd worden er hervormingen doorgevoerd die de hele samenleving op negatieve wijze zullen raken en nú, niet later, is het moment om daar iets aan te doen. Door een open bezetting, een relatief nieuw fenomeen in Nederland kan er een duidelijk signaal afgegeven worden. Een sterk signaal dat we dit beleid niet pikken, maar ook een signaal dat we ons moeten verenigen. Geen gesloten bezetting, maar een open bezetting om een breed gedragen studentenbeweging op te zetten. Een studentenbeweging die oprechte motivering combineert met het actievoeren. De bezetting is niet voor blokkering van onderwijs, maar voor het vragen van aandacht en daarmee de verbetering van het onderwijs. Deze week zal een springplank zijn voor alle acties die komende tijd mogen volgen in de strijd voor beter onderwijs.

467 thoughts on “De KSU ‘Keek op de Week’

 1. Pingback: Tweets that mention De KSU 'Keek op de Week' -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.com

 2. Het was inderdaad een uitzonderlijk mooi samenzijn aan de Drift deze dagen. (Ik was er ook, alleen donderdag even niet.) Niet zomaar een bezetting, maar drie dagen samenzijn, films, lezingen en debatten over uiteenlopende belangrijke onderwerpen. Sprekers uit of over Iran, Puerto Rico, wetenschapsfilosofie, klimaat en nog veel meer. Discussies over activisme en de toekomst van de wereld. Er was zelfs een “formele” cursus, maar wel een die door studenten i.s.m. met 2 docenten zelf is opgezet. Uitwisseling van ideeën, mensen leren kennen. Mensen uit alle hoeken en gaten, groepen en leeftijden, diverse steden en landen. Studenten, activisten, werkenden, werkenden die studeren, activistische studenten, mensen uit de kraakbeweging die werken en activistisch bezig zijn en ga zo maar door. Veel mensen die hun eigen weg bepalen, meningen vormen en dienovereenkomstig handelen. Mensen met achtergond/studie als kunst, economie, technische wetenschappen, sociale wetenschappen, biologie, klimatologie etc. Een prachtige gelegenheid kennis te maken met andere vakgebieden en denkwijzen, dwarsverbanden leggen en van elkaar leren.

  Een spontaan sociaal forum was het, een vrijplaats voor open discussie en meningvorming. Precies wat de universiteit ZOU MOETEN ZIJN!

  Iemand deed het denken aan Griekse pleinen waar iedeereen vrij kan praten en discussieren. Met de marmeren vloer en de zuilen heeft het ook wel een Grieks tintje. Op zulke pleinen is wellicht de basis gelegd voor onze westerse democratie.
  En alles liep soepel, niemand is de baas, alles wordt onderling besproken, iedereen doet wat. Alcohol werd in beperkte mate gebruikt, een paar kratjes bier.
  En niet vergeten diverse losse organisaties die spontaan klaarstonden met brood en beleg, koffie en thee en warme maaltijden!
  En, zoals de bezetters zelf hadden besloten, vrijdagavond om elf uur begon het opruimen om de zaak om twaalf uur weer schoon over te dragen.

  Helaas, als de kabinetsplannen op het gebied van hoger onderwijs doorgezet worden dan zullen we alleen nog maar vakidioten hebben in de toekomst die niks van de echte wereld begrijpen. Studenten zullen niet meer de tijd hebben om buiten hun eigen studie te kijken en iets van de complexe systeemcrisis te begrijpen die de wereld bedreigt.

  • Beste meneer joker, wil je je propaganda voor je website aub niet meer op deze site doen. Alvast bedankt. Volgende keer halen we het er gewoon weer af. Gr, KSU

Comments are closed.