schoonmakers bezetting

Schoonmakers en studenten

Een nieuwe fase in de sociale strijd.
door Pouyesh Vafaie.

Al meer dan 11 weken staken de schoonmakers voor betere arbeidsvoorwaarden. Waar deze voorwaarden voor andere sectoren vanzelfsprekend mogen zijn, is dat helaas niet zo in de schoonmaaksector. Doorbetaald krijgen als je ziek bent? Niet de eerste twee dagen. Praten met anderen tijdens je werk? Nee liever niet. Twee keer zo veel schoonmaken in dezelfde tijd met dezelfde hoeveelheid schoonmaakmiddelen? Gewoon omdat het ‘kan’. En zo zijn er talloze misstanden in deze sector te noemen. Voor studenten geldt de afbraak van het onderwijsstelsel als een belangrijke reden om in actie te komen. Daarom hebben de schoonmakers en de studenten besloten om gezamenlijk de strijd aan te gaan.
Ondanks de lange staking is er uit eerdere onderhandelingen weinig goeds gekomen. Daarom moest de druk worden toegenomen en werden openbare ruimtes opgezocht als strijdtoneel, waaronder de universiteiten. Op deze drukbezochte plekken verwacht men fatsoenlijke werkomstandigheden, maar daar zijn helaas veel kanttekeningen aan toe te voegen. De universiteiten in Nederland hebben besloten om hun schoonmaakafdeling uit te gaan besteden. Dit betekent concreet dat om de zoveel jaar de universiteiten met een budget komen, welk altijd lager is dan de voorafgaande jaren, en vragen verscheidene schoonmaakbedrijven om daarvoor de universiteiten schoon te maken. Deze verlaging van het budget betekent dat hetzelfde werk met minder geld gedaan moet worden, een prijs die de schoonmakers moeten betalen.

Daarnaast worden de studenten op hun beurt bedreigd met een nieuwe, zeer zware ronde aan bezuinigingen. De studiefinanciering zelf staat ter discussie, laat staan een eventuele tweede bachelor of master, wat al voor de grote meerderheid onbetaalbaar is geworden. Het is daarom niet verbazingwekkend dat de studenten en de schoonmakers de handen ineen hebben geslagen om tegen het rechtse kabinet en bedrijfsleven op te staan. De bezuinigingen voor zowel de schoonmakers als de studenten komen voort uit hetzelfde beleid en eisen een gezamenlijke strijd, vanwege de gemeenschappelijke belangen. Het neoliberalisme weigert vooralsnog zijn eigen graf te graven en maakt daardoor vele slachtoffers. Maar de solidariteit welk nu is ontstaan tussen de studenten, schoonmakers en zelfs een deel van de universiteitsmedewerkers is een belangrijke ontwikkeling en een eerste stap in de goede richting.

De bezettingen: Utrecht en Amsterdam
Utrecht: Op maandag 27 februari werd het Ruppertgebouw aan de Universiteit Utrecht bezet door 2000 schoonmakers en tientallen studenten. Ondanks het feit dat de actie was uitgelekt wisten de studenten samen met de schoonmakers via zijwegen het gebouw binnen te komen. Dit ging aan het begin niet gemakkelijk, maar met enige creativiteit heeft men het gebouw toch weten te bezetten. Na een aantal inspirerende speeches van de vakbond, de studenten en andere groepen die zichzelf solidair verklaarden aan de strijd van de schoonmakers, was er een volledig dagprogramma door de studenten opgezet. Verschillende debatten, variërend van onderwerpen van ‘gezamenlijke strijd’ tot ‘solidaire economie’, verhaalvertellingen, poëzie sessies en live muziek stonden op het programma.
De universiteit ging al snel in onderhandeling met de organizers van de FNV. Hoewel men van te voren had afgesproken dat ook een van de studenten hierbij aanwezig zou zijn, is dat uiteindelijk niet gebeurd. Dit leidde tot een aantal vraagtekens bij de actievoerende studenten, vooral toen er tijdens de onderhandelingen werd afgesproken om het gebouw na een dag te verlaten zonder dat er ook maar één van de eisen was ingewilligd. Desalniettemin was het een geslaagde actie en een eerste poging om verschillende sectoren in de maatschappij met elkaar te binden.

Amsterdam: In Amsterdam liep het allemaal wat soepeler. De actie was niet uitgelekt en hierdoor verliep het bezetten van het gebouw een stuk gemakkelijker. Op maandag ochtend, 5 maart, werd het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit bezet door duizend schoonmakers en tientallen studenten. De rest van de schoonmakers was vertrokken naar het hoofdkantoor van het schoonmaakbedrijf ISS in De Meern, één van de grootste schoonmaakbedrijven in de wereld, om ook daar een sit-in actie te houden.
Dat de schoonmakers de VU hebben uitgekozen als plaats om de actie te vervolgen, is niet zonder reden. VU intimideert stakende schoonmakers al weken en heeft meerdere malen, tegen de regels in, stakingsbrekers ingezet. Daarbij worden er ook nog eens tientallen miljoenen bezuinigd op eigen personeel.

Bij het binnenkomen werd al snel een van de grote collegezalen bezet om het dagprogramma te kunnen starten. De bezetters werden verwelkomd door organizer Ashna Kamta van de FNV en daarna begon het dagprogramma. Vervolgens verklaarden verschillende groepen en sectoren zich solidair met de staking van de schoonmakers, zoals de groep Linke Leraren, verschillende medewerkers van de VU zelf en de SP. Hoopgevend was ook de actie van het kantinepersoneel. Na decennia voor de VU te hebben gewerkt, wordt hun werk nu overgeheveld naar een cateringbedrijf en dreigen hun arbeidsvoorwaarden ondergebracht te worden in de horeca-cao. Dit betekent in de praktijk dat zij van vaste contracten over zullen gaan tot flexwerk contracten en er veel slechter voor komen te staan. Hierdoor besloot het kantinepersoneel om zich bij de staking aan te sluiten en werden hun eisen opgenomen in de lijst van de eisen van de schoonmakers.
Na anderhalve dag bezetting en de groeiende solidariteit tussen verschillende sectoren werkend aan de VU, wist het College van Bestuur niet hoe snel zij aan de eisen van de bezetters moest voldoen. En dit geeft aan hoe belangrijk een gezamenlijk strijd is. De volgende eisen werden ingewilligd:

 1. Dat het College van Bestuur een brief stuurt aan de werkgeversorganisatie van schoonmaakbedrijven, waarin het toezegt de cao-eisen van de schoonmaakbond door te berekenen in de contracten.
 2. Dat de zes stakende schoonmakers op de VU van wie het contract is beëindigd per direct hun baan terugkrijgen.
 3. Dat de personeelsleden van het cateringbedrijf een werk- en arbeidsvoorwaardengarantie krijgen.

Toch had er meer bereikt kunnen worden. De leiding van de FNV stopte de actie al na een dag bezetten. De ABVAKABO leiding buiten de universiteit voorkwam een 2-uurse staking van het cateringpersoneel op de tweede dag en besloot uiteindelijk om de sit-in een halt toe te roepen terwijl maar een deel van de eisen waren ingewilligd. Men had meer druk kunnen uitoefenen door langer te blijven en de acties uit te bereiden om zo de solidariteit tussen de schoonmakers, studenten, kantinepersoneel en de medewerkers van de VU te versterken. Desondanks kunnen we van twee geslaagde bezettingen spreken, maar dan wel als een eerste stap in de verbreding van de sociale strijd.

177 thoughts on “Schoonmakers en studenten

 1. Pingback: Vakbond: vriend of vijand? « Discussiegroep Spartacus

 2. Beste Pouyesh

  Je schrijft: “Toch had er meer bereikt kunnen worden.” (…) “Men had meer druk kunnen uitoefenen door langer te blijven en de acties uit te bereiden om zo de solidariteit tussen de schoonmakers, studenten, kantinepersoneel en de medewerkers van de VU te versterken.”
  Had er op dat laatste moment werkelijk meer bereikt kunnen worden? Zelfs nadat de vakbond (met behulp van zgn. organisers) de schoonmakers zo’n lange tijd had meegesleept in een reeks van uitputtende acties zonder werkelijk vooruitzicht op versterking (is uitbreiding) van h un strijd naar andere sectoren van de werkende klasse?
  Dan ben je vergeten wat de specifieke strategie van de vakbonden is “tegen de strijd van de arbeidersklasse”: ze opsluiten in de eigen sector, het eigen bedrijf of in de eigen regio. Maar vooral geen gelegenheid geven tot een werkelijke solidariteit en onder de leus “één klasse, één strijd” de vereniging van of met andere delen van de klasse tot stand brengen.
  In de schoonmaakbranche werken in totaal zo’n 150.000 schoonmakers. En er doen in al die weken over het algemeen maar een paar duizend schoonmakers mee aan de acties. En elke keer zijn het de schoonmakers van een andere regio, wonende in een andere stad of werkzaam bij een ander bedrijf. En sinds 3 januari is slechts enkele keren het werk werkelijk neergelegd. In die zin is het een sprookje om deze versnipperde acties van de schoonmakers, opgesloten in hun eigen sector en regio, als ‘de langste staking sinds de jaren dertig’ te betitelen.
  Wel ben ik het met je eens als je de noodzaak stelt van “de acties uit te bereiden om zo de solidariteit tussen de schoonmakers (studenten?) kantinepersoneel en de medewerkers van de VU te versterken.” Dat is de enige mogelijke waarop de strijd versterkt kan worden.
  Ik stel alleen mijn vragen bij de rol van de studenten. De studenten, die zich solidair verklaarden, doen dat ook wel onder de leuze: “wij zijn ook schoonmakers”. Hoewel de studenten en scholieren ook (zeker in potentie) tot de werkende klasse behoren, is deze vorm van solidariteit geen werkelijke klassesolidariteit.
  Stel dat werkers in de zorg, de bouwvakkers, de machinisten, of de mijnwerkers een spandoek uitvouwen met de tekst: “wij zijn ook schoonmakers”, dan doen ze het tegendeel van wat de strijd nodig heeft. Dan verzwakken ze daarmee de strijd van de klasse in plaats van haar te versterken. Waarom verzwakken ze daarmee de strijd, zou je je afvragen?
  Dat komt omdat ze niet tegemoet komen aan de natuurlijke behoefte van de arbeidersklasse om de strijd tegen het kapitaal als één verenigde strijd te voeren, dat komt omdat ze de eisen van de schoonmakers en die van andere sectoren niet onder één en dezelfde noemer te brengen: “jullie strijd is onze strijd”. Dat is een devies wat de strijd van de hele klasse met elkaar verbindt. Dat is manier waarop de solidariteit van de klasse en haar vereniging werkelijk tot uitdrukking komt!

  arjan de goede
  2012.05.05

 3. Tickets sent out by post normally arrive about 3-5 days after they have been posted, often sooner. There’s still plenty of time left before August 7th so try not to be anxious about it all, if you can. At the end of the day, if you have paid for tickets but for some reason not received then in time, if you can prove that you bought them ( print out the acknowledgement) and can show the credit card you bought them with, then they’re going to have to let you in.

 4. second law of thermodynamics is absolute and unavoidable. Even if we were to establish a perfect system of government for today, there is nothing we can do to prevent it's decline.Entropy can be staved off through use of energy. Presumably, the perfect system of government will have access to some power plants (or last until the heat-death of the universe?). Entropy seems like a specious analogy at best. This is not to say that you conclusion is incorrect. Historically, all systems of governance decline. So much so that decline may be considered a fact of nature.

 5. Jeg gav alle venninnene mine hjemmelagde gaver, og er overbevist om at de ikke ble skuffet 🙂 Mine nieser ønsket seg at jeg skulle strikke luer til de, og den eneste skuffede der var hun som fikk for liten hue (der har jeg nÃ¥ strikket ny, som skal sendes i morgen) SÃ¥ fÃ¥r hun slippe skuffelsen hun ogsÃ¥ 😉

 6. U mnie Kasiu Tvn24 na okrągło leci i właśnie turlam się ze śmiechu, jak dzwonią zatroskani o wizerunek PO do Miecugowa i zarzucają mu, że PRZESTAL BYC OBIEKTYWNY i maja nadzieje ze szef stacji wyciagnie wobec niego konsekwencje. To nawet nie lemingi, bo starzy ludzie ktorzy dzwonia rozczarowani tym, ze jak to tak kazdy mowi co chce i co mysli. Nie moze tak byc!

 7. Mais non, le monsieur il t’a dit que l’important c’est d’avoir la plus grosse, donc l’autonomie, l’encombrement, l’ergonomie, tout ça on s’en tape, faut juste avoir le plus gros processeur, le plus de rem, le plus gros HDD et la plus grosse CG. Après c’est pas grave s’il fait la taille d’un parpaing, le poids d’un âne mort et que son autonomie soi inférieur à 3h.

 8. a5156246Effectivement, on a pas la même vision du long terme selon ce qu’on fait.Je suis forestier et quand on parle de “court terme” en sylviculture c’est en général 20 ans, “moyen terme” 50 à 80 (soit l’age de récolte de certains arbres) et “long terme” environ 150 ans.Alors forcément, allez expliquer ça un décideur local qui doit se faire réélire dans 2 ans et qui parle qu’en budget annuel… Le dialogue est parfois difficile, car nous n’avons pas la même notion du temps 347bb45

 9. Odd synchronicity here–just last night came across a quote from Van Gogh in a biography I’m reading . He wrote to his brother about art, ‘Admire as much as you can.Most people do not admire enough.” I haven’t listened to Sun Ra in many years but I remember how he blew my mind back then. True insight in this Mark,–music and sports for so long were the first/only available steps up a very long ladder from that bipolar place to a promised land we seem as far away from as ever some days. But every one who climbs makes it easier.

 10. graham dawson:Your sentence is sacrilege:”They are a brutal, violent people who often believe themselves to be not quite the same species as the rest of us.”You are RACIST! Anything negative about Russian people is RACIST! (Sarcasm off).The Russia lovers will throw you to the lions: America is the Evil! sarcasm offBe careful!

 11. , huntelaar, hes class, obviously his name itself has a klass in it, very much like ruud vanister roy, deadly in and around the box and very young, and am sure ajax would sell him if chelsea put a serious offer. have to wit till jan and see who gets the nod.Reply

 12. То же мне америку открыл….придумай че-то эдакое грандиозное……которое может и мне пригодиться, а я подожду твоего новшества.[] Reply:Январь 15th, 2010 at 15:22Это кому адресовано?[]

 13. I love carrots, but I would much rather have a break from them and have them replaced by something else for a few weeks then to have inferior ones. If you only offer carrots in the additions list and say the seasons box then people can make their selections if they really need carrots that week.

 14. Pontos adatokat nem tudok mondani, de elenyészÅ‘ az ezekbÅ‘l a megjelenésekbÅ‘l származó forgalom, emiatt nem éri meg megbonyolítani sem a felhasználói felületet, sem pedig a riportokat (és például a pozíciók számítását. A felület már így is elég bonyolult – de már nem sokáig…

 15. Let’s see … I think I found the bottle-stopper by searching for “wine”. I found Hamlet by searching for David Tennant (I think I was hoping for a lifesize cardboard cutout of the man himself). And the Poop Deck sign I found by searching for “poop”, of course.

 16. that´s it, melissa becomes soft just under high temperatures, like here in Brazil… My ones are all very very comfortable. it´s a brazillian shoe for brazillian women… other women can stay with their balenciaga´s, prada´s, a melissa é nossa!

 17. 4:32 sounds about correct..there have been theories about travelling the other side of the galaxy by dimensional portals, whereby matter enters a worm hole and comes out at the other side..these being would be doing that..there is no wat they would go as fast as light to prob get here..

 18. I want to draw a sunset on a lake, and i am having trouble drawing it. I dont really know how to draw a lake, it just seems like blue water, because i dont know how to draw waves and ripples. Im not a very good drawer, so i would like some tips on drawing lakes and sunsets. Thanks.

 19. ستاره می‌گه:سلاممن زیرنویس فارسی فیلم My Lovely Sam Soon ُ میخوام/تو هیچ کدوم ازین سایت ها پیداش نکردم! کمکم کنین لطفا![]

 20. Un dato, arte tarde si pero recien conoci el blog (//_-),ya el dato es que Muse deja de formar parte de la soundtrack de Twilight.Segun por que no querian que en USA los conocieran solamente por aparecer en una peli tineger. =S

 21. Hello Armen,Yes you’re right, it is a common problem with “collection of rules” books : you can often write a chapter on each rule – because the book doesn’t get in depth in it. But one of the advantages is to learn some rules that are immediately relevant and that you can do quickly, like you said

 22. Field I don't know if you get any of the channels from Puerto Rico over there, but I know they will be broadcasting the runners starting at around 3 pm or so. The entire island will stop just to watch Culson run. May the best man win! 😉

 23. 333 anon is rite gold keeps climbing if u can afford it invest in some precious metals and if ure afraid then hoard some silver coins they are easier to trade on open market and maintain their value longer more stability in some sense specially against the dollar also there was a push for copper a few weeks ago

 24. Agreed. It’s not something that I’d condone, it was probably quite important to the person threatened, potentially illegal (pretty close if it wasn’t), and a classic case of someone trying to bully their way out of a situation… however it doesn’t really reflect on his current abilities as a politician. There’s enough other evidence on that front. And yeah, if they dump him for that, it’ll make me wonder why the rest of the list wasn’t enough.

 25. My new years "goal" is to get my website that my parents bought me up and running. Its gonna be all handmade stuff. I want to do mostly custom orders, but im going to make gift sets as well….cant give out too much info on it yet. []

 26. The ps3 game looks sharper, but i dont see a lot of difference,just a little sharper graphics , in my case.. i bought the xbox 360 vesion though, i cant stand screen tearing..i remember that i waited for the patch on darksiders to start playing it, and since i only play games installed on the hd,usually the load times are faster than in the ps3.A funny thing happened to me with this game, i bought it just to waste money.. and after i played it for a while i realized that i was playing a very fun and good game…Totally and 100 % recomended. And as always great H2HVN:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

 27. It’s rare to come across an expert in whom you may have some faith. In the world in the present day, nobody absolutely cares about showing others the best way in this issue. How lucky I am to have actually found a real wonderful web page as this. It is really people like you who really make a true difference nowadays through the concepts they write about.

 28. Oi Camila! estou no teu blog todos os dias, mas é a 1ª vez que escrevo.Sou do Rio Grande do Sul e aqui tá muuuuuito calor,quando te vejo vestida assim da até uma agonia ui!!!!! Gosto muito do teu blog. BJS[]

 29. BW,I agree with regarding Milliner’ combine numbers and age difference.But Revis (when healthy) is a proven perennial pro-bowl player who can virtually shut down one side of the field.Until Milliner can come close to those honors, Revis is still worth the risk IMO.

 30. paul_miyagi Oh and “officially” there is no Camp Zukeran in Okinawa now either. The Japanese press use that name but it refers to a location and where was once (formerly) a base of that name, however today there is no Camp Zukeran. It is officially known as Camp Foster.

 31. Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a search, whoa did a single study about Mid East has got extra problerms too

 32. Ana Paula:Obrigado.Para o futuro do país e dos alunos que ligam pouco à escola, uma estrada perigosa e longa é certamente menos prejudicial que a desvalorização da aprendizagem e que o facilitismo no ensino.O que os responsáveis políticos pela Educação em Portugal (sinistramente coadjuvados pelos especialistas em "eduquês") estão a fazer é um "crime".

 33. Facebook Anfrage blockieren – varieteofideas I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks! your article about Facebook Anfrage blockieren – varieteofideasBest Regards Nick

 34. que mal que la tipa canta tan feo o raro o que la grabaron tan mal, porque aparte de eso la cancion es genial. si kesha le hubiese quitado la pista y cantado ella hubiese sido excelente.

 35. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 36. James/Nick – I think the main focus of health care reform was to extend coverage, and make it more secure, with various things then added to make it (aspirationally) deficit-neutral. It wasn't primarily a cost-control measure.(Don't get me wrong, I'm somewhat pro the health care reform – primarily for the selfish reason that I perceive it to have made my coverage significantly more secure).

 37. Basically, admirable what you’ve got done here. It really is pleasing to appear you express through the heart and your clarity on this substantial content might be simply looked. Impressive publish and can look forward for your long term update.

 38. I wonder if you could compare the installed 360 loading times with the uninstalled 360 loading times(for all games). I dont think you should factor that in to the winner for the reasons you state, but dual console owners would probably like to know. Id like to know if the ps3 is still faster at loading or if the 360 installs make it faster. I usually install games on my 360, but if it wouldnt make a huge difference then I would not install or get the ps3 versionAlso, you got the average torn frames mixed up at the top under stats(or in the article).VN:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

 39. Just for your info, track 6 on your list above will be two separate tracks and there is another track missing from the promo of the album altogether. Goodness knows why the label decided to screw the promo up like that but it does mean a nice little bonus when you buy the shiny thing.Great review, great band – bring it on !

 40. I also gave up on Dragon Age: Origins because I didn’t like the combat. I recently acquired DA 2 in a trade. I plan on starting in after I finish playing (for now) Skyrim. Listening to the podcast has gotten me excited for the game!!Thanks!

 41. Basiu, wiesz, ja chyba dopiero teraz wiem, że najważniejsze smaki i najważniejsze dania – to te, z którymi wiążemy jakieÅ› wspomnienia… Ile ja bym daÅ‚a, by znów zjeść zupÄ™ jarzynowÄ… mojej Babci, albo Jej genialne goÅ‚Ä…bki, albo absolutnie najlepszÄ… pod sÅ‚oÅ„cem (dla mnie rzecz jasna :)) zupÄ™ buraczkowÄ…… O pierogach z ziemniakami nie wspomnÄ™, bo od razu oczy mokre mi siÄ™ robiÄ…… Z pomidorowÄ… nie wiążę wspomnieÅ„, hihi, no chyba, że te zacytowane przez Ciebie z "Dnia Åšwira". 😀 Film uwielbiam i sporo mam tych ulubionych scen. 🙂

 42. Great article, thanks! My husband and I run a small farm, part-time and though we do have I-pods and watch the Daily Show via internet…we don’t have a TV, watch sports or own I-phones (and don’t intend to get one, either.) We were also, not so shocked at the results of this study and still believe that organic is healthier simply because fewer dangerous chemicals are being unleashed into the environment and the food system.I always enjoy your writing…keep it up!

 43. It’s endless fun to generalize about the opposite sex. But as soon as one creates these personal theories, like the “half eaten lollipop,” one has to defend it against all the exceptions that would seem to disprove it. & also explain how & why one invented the theory, which could be a little embarassing if one thinks of oneself as a lollipop.

 44. Sounds as if Ed Perlmutter does not plan to leave any inheritance to his children. When the Soviet Union eliminated inheritance with their communism experiment, they ruined personal initiative. What is the purpose of working hard if you have nothing to leave to your children? I don’t care for Mr. Perlmutter’s socialist ideas. He thinks we should work hard all of our lives, then leave everything for the state to distribute to others. Karl Marx would be proud of Ed Perlmutter.

 45. Thanks for de-lurking! I think what I get weird about is that I don’t always have the blog world in mind when I write posts. Most of the time I’m actually thinking about every day life and relationships, and those things seem to surface when I get whiny on the blog. I wish people in my every day life WERE as honest and authentic as most bloggers. Maybe it’s the anonymity. At any rate, it’s a good reality check

 46. Nájila disse:Lina, adoro seu blog, to indo pra Itália final de outubro, e chego em Paris no dia 28/10 pra ficar uma semana. Já vi nos outros comentários que vai estar frio. Mas é necessário levar sobretudo de lã? Ou é possível usar leggings térmicas botas e blusinhas quentinhas? Não consigo parecer arrumada e chique de sobretudo. E estou muito ansiosa pra me sentir arrumada na cidade mais linda do mundo. Beijos.

 47. As soon as I scrolled down and saw Mrs. Hughes' chatelaine, I knew.   Best show ever!! My kiddo is reading  Hunger Games in school.  Once all the kids return their copies to the library, I will check it out myself. 

 48. Tilda er bare fantastisk, og boka bestilte jeg tidligere i dag! 🙂 SÃ¥ heldig du er som har fÃ¥tt jobbe med Tone Finnanger… Gleder meg som en liten unge til boka kommer i posten! 🙂 🙂 Klem Dorthea!

 49. Jeg ved ikke om jeg kan sige 100% “ja” til at jeg er forberedt, men jeg har da gjort nogle tiltag da jeg tror meget pÃ¥ det billede du maler her.Jeg vil meget gerne høre hvad du selv har gjort for at “beskytte dig” mÃ¥ det der kommer?MvhMikael

 50. My medium term fitness goal is to run a 10k and gain some more lean mass. I never thought I’d say this, but with a one year old, school, and family, I find that these simple goals are enough to keep me satisfied and happy. I feel that relatively smaller goals like keep me focused and lend balance without overwhelming me. And I might not be super buff or super fast but for an average Jane I’m pretty good

 51. hi Youtube, i would like yo inform you that i have a 1MB/S Connection, i tested the Browers speed on Youtube Videos, its only Taking 20/40 KB/S out of 128kb/s, on playback….., i will be doing a vid about it on Youtube, Please look for it its named ''Youtube Speed problems'', im working on the video now,Thanks.

 52. Hej MetteHar lige fået anbefalet din blog af Mette Camilla Melgaard på Facebook og gudskelov for dét. Jeg rejser til London på torsdag med min 12-årige datter, og kan allerede nu se, at din blog bliver vores tro følgesvend på turen. Tak for det

 53. thank you for all your efforts that you have put in this. Very interesting information. “The secret of happiness is to admire without desiring. And that is not happiness.” by F. H. Bradley.

 54. W regulaminie spf3łdzielnie jest naspiane Użytkownik lokalu jest zobowiązany:1. odnawiać zajmowany lokal:- naprawiać posadzki (szlichty) na balkonach W spf3łdzielni po pytaniu dlaczego lokator ma zapłacić za płytki usłyszano a po co Pan kład płytki na balkonie.A przecież tak stanowi regulamin naprawiać posadzki i szlichty.W tej sprawie jeśli faktycznie jest niezbędne skuwanie płytek ze względf3w technologicznych to ok, ale proszę położyć mi nowe płytki tak jak było przed remontem przecież to jest moja własność.

 55. Hej Ove S! Det ligger nÃ¥got i orden ”pröva allt, behÃ¥ll det goda! En beklagansvärt stor del som händer pÃ¥ den kristna fronten i vÃ¥ra dagar synes vara ren business. SÃ¥ lÃ¥t oss vara skeptiska men samtidigt akta oss för att kasta ut barnet med badvattnet. Mvh.

 56. Daniel,I suggest you read William D Hamilton, David Sloan Wilson and Frank Salter. Salter’s On Genetic Interests might serve you best, and explain the meanings in my earlier comment which clearly escape you.Good luck with waking up – if you are of true European descent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.