Politierepressie en neoliberalisme: van Amsterdam tot Londen

Gisteren was het rellen rond het politiebureau in de noord-Londense wijk Tottenham, omdat de politie de dood van de 29-jarige “father of four” Mark Duggan niet kon uitleggen. Een (snel afgekapte) journalist gaf gisteren telefonisch live in een BBC verslag meer achtergrond: algemene armoede onder jongeren in Tottenham stimuleert criminaliteit en de politie reageert hierop door willekeurig mensen (op basis van hun huidskleur) te fouilleren en lastig te vallen. De woede tegen de politie had slechts een katalysator nodig. Het is moeilijk om in de mainstream media enige sociaal-economische achtergrond te vinden over de rellen, waar de nadruk lijkt te liggen op de “gewonde agenten” en de “plunderende jongeren” in plaats van armoede en politierepressie. Wel werd toevallig donderdag (nog voor de rellen) een toepasselijke column geplaatst door de Guardian van David Harvie over de relatie tussen de economische crisis, neoliberalisme en politiecorruptie en -geweld. Relevant voor Nederland, want ook in Amsterdam liepen jongeren een dag voor de Tottenhamrellen (vrijdag) in een demonstratie naar het politiebureau, want “al weken hangt er een broeierige sfeer in de wijk omdat veel jongeren daar naar eigen zeggen continu in de gaten worden gehouden door de politie en aan de lopende band volledig onterechte boetes krijgen.” (AT5) En dan hebben we het nog niet eens over Ihsan Gurz.

Opinies:

Although riots are complex social phenomenona, the recent unrest in England has inescapably political roots. […] Those who want to see law and order restored must turn their attention to a menace that no amount of riot police will disperse; a social and political order that rewards vandalism and the looting of public property, so long as the perpetrators are sufficiently rich and powerful.
Speculations circle as to why the London riots have become so big, but the answer is quite obvious. […] Most of the people who will be writing, speaking and pontificating about the disorder this weekend have absolutely no idea what it is like to grow up in a community where there are no jobs, no space to live or move, and the police are on the streets stopping-and-searching you as you come home from school. The people who do will be waking up this week in the sure and certain knowledge that after decades of being ignored and marginalised and harassed by the police, after months of not seeing any conceivable hope of a better future confiscated, they are finally on the news.
Over the last few days, riots have caused significant damage to parts of London, to shop-fronts, homes and cars. On the left, we hear the ever-present cry that poverty has caused this. On the right, that gangsters and anti-social elements are taking advantage of tragedy. Both are true. The looting and riots seen over the past number of days are a complex phenomenon and contain many currents.[…] We believe that the legitimate anger of the rioters can be far more powerful if it is directed in a collective, democratic way and seeks not to victimise other workers, but to create a world free of the exploitation and inequality inherent to capitalism.


459 thoughts on “Politierepressie en neoliberalisme: van Amsterdam tot Londen

  1. Wanneer mensen zich geplunderd voelen, zijn ze waarschijnlijk eerder geneigd te plunderen. zojuist op RTL7 werd nog eens gezegd, tussen het nieuws over instortende beurzen, dat de mensen in Tottenham en andere rellende wijken in Londen degenen zijn die het hardst geraakt worden door de bezuinigingen van de Engelse regering. Zij zijn degenen die niet meer kunnen studeren, hun uitkeringen zien verlagen, de toegang tot voorzieningen ontzegd wordt (gok ik). De Guardian zei al dat jeugdcentra gesloten werden in Londen vanwege bezuinigingen waarop een jongere antwoordde “there will be riots” als mensen zich vervelen. Voor degenen die hun inkomsten en voorzieningen zien verdwijnen terwijl een bepaalde klasse beschermd blijft en de broekriem niet hoeft aan te trekken en nog wel kan blijven shoppen, is het geen onlogische reactie om te plunderen. Is het in een wereld waarin geplunderd wordt door de rijken, misschien nodig wat ‘terug te plunderen’ door de armen? Dit praat het niet goed, want een inkomen zou natuurlijk niet gebaseerd moeten zijn op de capaciteit om te plunderen (zij het door banken, politici, of Tottenhamse jongeren), maar dat is wel de wereld waar we steeds meer naartoe gaan zolang er geen alternatief in zicht is.

  2. Pingback: Na bankiers en politici nu ook Engelse jongeren aan het plunderen. « Kritische Studenten Utrecht

  3. Kameraden,

    Alex schrijft dat voor “degenen die hun inkomsten en voorzieningen zien verdwijnen (…) het geen onlogische reactie om te plunderen. Is het in een wereld waarin geplunderd wordt door de rijken, misschien nodig wat ‘terug te plunderen’ door de armen? Dit praat het niet goed, want een inkomen zou natuurlijk niet gebaseerd moeten zijn op de capaciteit om te plunderen (zij het door banken, politici, of Tottenhamse jongeren), maar dat is wel de wereld waar we steeds meer naartoe gaan zolang er geen alternatief in zicht is.”

    De reactie van Alex is begrijpelijk, maar hij moet begrijpen dat er “is nog steeds wel een alternatief in zicht .”
    Wat doen al die mensen dan in op de Puerta del Sol in Madrid, op het Tahrir in Cairo, enzovoort? Ze vechten voor een andere maatschappij, net zoals de medewerkers van de Thuiszorg in Velsen/Haarlem of de studenten afgelopen winter in Italië, Nederland en in ….. Groot-Brittannië.
    Ik ben daarom nog steeds van mening dat de kameraden van de KSU een wat duidelijkere reactie over de rellen in London mogen plaatsen. Kijk naar wat Doorbraak erover schrijft. Dat kan je toch moeilijk ongemoeid laten. Dat is niet meer en niet minder dan een verklaring van solidariteit met de meest wilde en barbaarse vormen van gedrag.
    Niet dat het er mij om gaat om alle mensen te veroordelen die er aan meegedaan hebben, maar om duidelijk te maken dat dat soort handelingen, wie zich er ook aan over gegeven heeft, ontoelaatbaar is en ten alle tijde veroordeelt dient te worden.

    arjan de goede

    • Arjan. Natuurlijk is er wel “een alternatief in zicht”, maar ook weer niet. Deze mensen, de rellende plunderaars, reageren op de wereld die ze zien (er wordt geplunderd, dus plunderen ze ook) maar er is nog geen grote beweging zichtbaar die werkelijk een andere wereld voor hun zal weten te realiseren. Noch in Engeland, noch in Nederland. (Wat vooral bereikt wordt hiermee is dat de engelse regering weer een excuus heeft om vrijheden in te dammen, zoal Julian Assange al zei). Er zijn altijd wel idealen of ideologieen, ook onder Engelse plunderaars, maar de bewegingen om die te realiseren op de korte termijn zie ik niet. Bovendien, over dat KSU zich uit moet spreken; KSU is zich na de vakantie nu aan het hergroeperen en we kunnen niet elk moment een gezamenlijke verklaring opstellen. Maar ik vermoed dat KSU plunderen niet goedkeurt, en ook geen kant wil kiezen hier, maar liever nu gewoon even wat nuance geeft rond het nieuws van de rellen.

    • Arjan (en Alex) bovendien zie ik geen noodzaak of nut om over elke kwestie meteen “een standpunt” in te nemen waar Arjan telkens naar vraagt. De tendens om “officiele” standpunten in te nemen vind ik in sommige linkse groepen eerder getuigen van een dogmatische en uitsluitende houding tegenover alles en iedereen die niet overeenkomt met dat standpunt, ipv discussie uit te lokken en mensen aan te moedigen er ZELF over na te denken.

Comments are closed.