Griekse oproep aan intellectuelen

Vandaag verscheen in de NRC Next eindelijk een weerwoord op alle negatieve berichtgeving over Griekenland. Na de verhalen over luie Grieken, listige knoflooketers en corrupte olijventelers nu eindelijk een verhaal die de schuld legt waar die ligt: Bij het IMF, de Eu en de Europese Centrale Bank die het land dwingen om steeds weer verder te bezuinigen en de bevolking verder in de armoede te drukken. Een artikel dat zegt dat het ‘reddingsplan’ alleen tijd geeft aan de schuldeisers om hun belangen veilig te stellen, en dat van Griekenland een sociaal experiment maakt voor het neoliberale fundamentalisme.

Vicky Skourabi, Michel Surya en Dimitris Vergetis doen een oproep aan Europese intellectuelen:

“Wanneer er een wereldwijde steunbeweging opkomt en het internet gonst van solidariteitsinitiatieen, kunnen intellectuelen het zich dan veroorloven de laatsten te zijn die hun stem verheffen voor Griekenland? We moeten nu handelen: met artikelen, mediaoptredens, debatten, petities, demonstraties. Elk initiatief is welkom; elk initatief is nodig”.

Hetzelfde stuk verscheen afgelopen week al in verschillende Europese kranten en is ondertussen al in 15 talen vertaald. Het volledige artikel (pdf) is hier te lezen