De KSU 'Keek op de Week'

Collegejaar is afgelopen en de meeste studente legen hun hoofd van alles wat naar studie ruikt. Hier de laatste Keek op de Week van dit studiejaar over DUB; Onderzoek & Kwaliteit; Chili; Bezuinigingen & Selectie aan de poort; en meer.

DUB

Onze eigen universitaire Digitale Ublad blijft het nog even hebben over hoe we ons aanpassen aan het nieuwe scheldwoord, langstudeerder, voor de paar studenten die DUB en de regel wel kennen met de hoop dat de andere studeerders die geen van beide kennen het lezen en luisteren. Zonder arguus vallen de woorden ‘trage student’ en ‘treuzelaars’. Jah, we zeiken nog steeds over DUB en de beloofde gebruikersstatistieken en evaluatie zijn nooit gekomen. Op de meest populaire poll van de website, bedoeld voor 3,5000 studenten en medewerkers, is 305 keer gestemd. Dat is de leukste statistiek die we er zelf uit halen om ons sarcasme te voeren. Voor de rest aardig, DUB ‘s cover story gaat over boeken uit eigen universitaire bodem; leuk om tijdens je reis te gaan lezen.

Onderzoek & Kwaliteit

We gaan nog niet naar eigen nieuws. ScienceGuide, hogeronderwijs media-website gerund door voormalige CDA-politicus Pieter Kroeger, interviewt Halbe Zijlstra over zijn hervormingen in onderzoek. Pieter citeert altijd met venijn. Het allerduidelijkst is dat Halbe nog niet het pompoeus en quasi-visionair spreken van een politicus onder de knie heeft: “een veel te eenvormige hoogvlakte waar af en toe een paar lastige ravijnen in zitten. Terwijl wat we allemaal willen een veelkleurige hoogvlakte is met een stel indrukwekkende pieken.” Nou, wil ik dat? Waarom is dit minder dan dit? Let op de perspectief van de meeste van ons van onder de piek, vergeleken met het uizicht vanuit het hoogvlakte met ‘spannende’ dallen. Kans van 1 op 3 trillion dat het zo wordt. Gaat miljarden jaren duren. Hoe hij het wil gaan doen legt hij uit.

Precies, er mag meer onderscheid komen waarin zowel de differentiatie als de profilering van Veerman tot uitdrukking komen. En daar bakken we het element ‘meer kwaliteit’ meteen aan vast. Dat zit er onafscheidelijk aan verbonden, vind ik. Meer verscheidenheid houdt meer ruimte voor kwaliteit in.

Niet duidelijk waarom er onderscheid mag komen waarin onderscheid alswel onderscheid de boventoon voeren. Aan onderscheid plakken we het woord kwaliteit want kwaliteit is onafscheidelijk van onderscheid! Het is een woordspel dat Lingo zonder weerwoord verslaat. Laten we meteen level 2 doen: Onderscheid is een grote container waar kwaliteit in kan gaan zitten groeien. Niet denken dat onderscheid kleine hokjes maakt. Nee, meer ruimte. Of is onderscheid een bellenblazer op het Gaudi-park dat grote bellen van kwaliteit kan blazen. In ieder geval, meer ruimte. Wat kunnen we toch allemaal dingen gratis doen. Een gratis voorbeeld van onderscheid en ruimte voor kwaliteit was, voor de linkse rakkers als wij natuurlijk, het cultuur- en debatcentrum Schijnheilig in Amsterdam dat op 5 juli ontruimd werd.

Chili

Ondertussen gaan de Chileense studenten in Santiago nog op puntje zomer de straat op om zomaar de Thriller van Michael Jackson na te dansen. Toeval wil dat ze hard te maken hebben met bezuinigingen die ook bedoeld zijn als maatregelen die onderscheid mogelijk maken in ‘talent’ en ‘kwaliteit’ van onderwijs. Zijn we hier toch niet echt laf en droog?

Bezuinigingen & Selectie aan de Poort

De overheidswind in onderwijslandschap heeft een goede KSUer al hier even op een rij gezet. Mijn samenvatting is: meer onderscheid en ruimte voor kwaliteit.

Goed, wat uitgebreider is dat je opleiding gaat lijken op wat Utrechtse Biologie nu is aan het worden: smal, plantenbiologie en wat bijzaken. Als je net je vwo-diploma hebt en weet je niet of je een plantenbioloog wil worden of een ecoloog, dan moet je maar even snel kiezen. Maar wacht, geen zorgen, de keuze wordt een beetje voor je gemaakt ‘aan de poort’, want wie weet kom je bij biologie in Utrecht niet binnen. Waarschijnlijk ga je je inschrijven voor 3 biologie-opleidingen en gaat duimen dat je ergens binnenkomt. Extra moeite en meer onzekerheid. Dan geef je niet meer om dat je tegen je wil in Leiden alleen een pipet in je hand krijgt en eigenlijk biotechnologie doet, geen biologie; want op de opleiding van je eerste keus hebben ze je lief ‘doorverwezen’. Ach, met biologie kom je toch niet aan een baan. Dus je krijgt alvast een advies om HBO+ te gaan doen (‘plus’ als je vwo hebt gedaan) zodat je beroepszekerheid hebt. Vergeet leren, geniet van je vooruitzicht en pipetteer for the money.

Als je toch een talentje bent, dan heb je geluk en mag je je wel breder ontwikkelen. Je kan heel misschien nog zelfs Liberal Arts & Sciences doen. Dat is bijzonder, want zelfs is dat in gevaar in het land van herkomst: de V.S.

Maar denk niet dat dit slechts de overheidshanden zijn, of haar bezuinizingsmachine. Universiteiten lobbyen net wat langer voor selectie aan de poort. Ze willen de massaliteit en schaalvergroting tegengaan door mensen naar HBO door te sturen om het schaalprobleem op te lossen, door te schuiven naar onze ‘professional quality colleges’ waarvan Inholland een van de grootste is. En weet je allemaal waarom? Om studiesucces: dat cijfertje van percentage afstudeerders ophogen door alvast koffie te lezen wie het niet gaan halen, door de opleiding kleiner te maken met selectie en door de student een kwaliteitsimpuls te geven de luie kont te keren en de studie op tijd af te maken. Opgelost dus, nu kunnen de Nederlandse universiteiten in cijfers concurreren met Zwitserse en Zweedse universiteiten en welgeteld omdat die nu pieken kunnen zijn in een middelmaat-landschap die ze zelf naar beneden drukken en zich aan omhoog tillen. Jah, het klinkt overdreven stom. Maar als kwaad een banaal gezicht heeft (Hannah Arendt), heeft stommiteit dat niet minder. Het is banaal.